Tanrı-İnsan İlişkisine Ayna Olan: Chappie Filmi Konusu ve Oyuncuları

0/5 Votes: 0
Report

Description

Chappie Filmi Konusu ve Oyuncuları isimli sinema filmi tanıtımı bölümümüze hoş geldiniz. Bilim kurgu sineması, fikirlerin en açık olduğu alan olarak bilinir ve yeniliklerin,ufuk açıcı görüşlerin en yaygın olduğu alan.Fakat bu bazı muhafazakar insanları tarih boyunca rahatsız ettiği gibi yine rahatsız ediyor.Bu arada Robot Filmleri listemiz de hoşunuza gidebilir.

Chappie Konusu:

chappie-filmi-konusu
Chappie filmi ,yapay zeka’dan öte tam anlamıyla bir orijinal bir bilinç yaratma fikrini ortaya atıyor.Bunun olasılığı veya imkansızlığı tartışmasını bir kenara alırsak; film, dramatik anlamda istediği hedefe ulaşıyor.Ancak bu hedef sadece barındırdığı fikrin çerçevesi kadar.Yani henüz yeni olan bu fikri insanın organik yapısındaki dramatik unsura dahil etmek elbet kolay değil.

chappie-filmi-afisi

Her bir karakter ve sahne belli bir bilinçle yaratılıp alt ileti barındırdığı söylenebilir.Mesela Amerika karakteri. Melez bir Amerikalı olan bu “Amerika” isimli karakter,Amerika’nın gettosunu temsil ediyor.Yine Amerika ile ilgili bir çok sahnede ya karakterin üstünde ya da arka planda Amerikan bayrağı eksik olmamış.Ayrıca bilim adamı rolündeki karakter bile Amerika’nın bilimciliğini yüceltmektedir.Ama peki kaç tane Amerika var bu filmde? Bir açıdan Amerika’yı mafya yönüyle kötü gösterirken bir yandan nasıl olurda bilim ile yüceltir bu film? Muhtemelen küresel güçlerin buyrukları ölçüsünde izler barındırıyor. Belli bir çerçeve çiziyor.Amerika hem yüceltilecek bir vatan (Güney Afrikada geçmesine rağmen uzakta da olsa Amerika)hem de mafyavari yönüyle eleştirilecek bir alan.Ancak film ,bu kötü yönünde bile karakterleriyle özdeşleştiğinden dramatikleşip bunu da kucaklayıp hoş görmemizi öneriyor.Kötü karakterler bile Amerika’nın parçası olsa da iyi birer insan haline geliyor.Tıpkı Baba (The Godfather) filmi gibi.Böylece küresel güçlerin vatanı, Güney Afrika’da da olsa Marsta da olsa yine Amerika oluyor.

chappie-filmi

 

Chappie başlarda ilk doğduğunda ürkek bir çocuk gibi olmasına rağmen kısa bir süre sonra insandan çok daha yüksek bir bilinçle yeni bir buluş bile gösteriyor; bilinç aktarımı.Bu bilinç aktarımı baş karakter olan bilim adamı ölmeye yakınlaşırken Chappie’nin yaratıcısı olarak gördüğü bu karakteri kurtarmak için insan bedeninden robot bedene aktarım gerçekleştiriyor.Böylece bilinç denilen şeyin organizmadan öte kompleks bir ruh olduğunu kavrıyoruz.Daha doğrusu böyle olduğunu zannettiriliyor. Nietzsche’nin düşüncesi tam gerçekleşecek bir duruma yaklaşırken ani manevrayla Tanrı henüz ölmedi diyor bu film.Tanrı-İnsan olası diyalogu ,Chappie ve yaratıcısı Deon arasında gerçekleşiyor ; “Bu kadar kısa sürede öleceksem beni neden yarattın?” Böylece Deon’la İnsan, tanrılaşma arzusuna kavuşuyor.

chappie

Amerika’nın güvenlikli,savunmacı görünümü altındaki saldırgan ve sömürgeci yönü de Vincent karakteriyle özdeşleşiyor.İnançlarından ötürü bilinçli bir zekanın yaratımına karşı çıkıyor Vincent.Ona göre robotlar sadece emir komuta zinciri fikrinden öte bir şey barındırmaz.İnsanların üzerinde hükmettiği yeni zenciler.Bir köle.Bu kötü karakter Chappie’nin canını yakıyor yakmasına Chappie de intikamını alıyor.Fakat yaratıcısına söz verdiği üzere onu öldürmüyor.Üstelik onu affediyor da.Böylece kötü karakter olan bu Amerika’nın temsili karakteri de kucaklanmış oluyor.İşte bu mesajlar etrafındaki karakterler filmdeki fikrin parlaklığını bir kenara alırsak Amerika’yı yüceltiyor aslında.Belki bunu açıkça göstermese de belli manevralarla bunu başarıyor.

Her şeye rağmen bilim kurgu alanında başarılı bir örnek Chappie.”Bölge 9” gibi başarılı bir filmin yönetmeninin vizyonunu bu filmde de devam ettirdiği söylenebilir ama vizyonunu yükselttiği söylenemez.Tüm bu düşüncelerin dışında Chappie’nin aklımda kalan en sevdiğim karesi ;yeni bir bilinç kazanırken veya doğarken gösterdiği safça davranışları.İzleyin vakit kaybı olmaz,düşündürür.
Chappie Filmi Oyuncuları: Sharlto Copley, Dev Patel, Sigourney Weaver ve Hugh Jackman

Chappie Filmi Fragmanı:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *