İnsanoğlunun Utancı: Kadına Şiddet Filmleri

0/5 Votes: 0
Report

Description

Hayatın her yerinde gizli bir öğe olarak saklanır şiddet. Bazen herkes tarafından kınanır, bazense sessiz kalınır. Şiddetin en alçakçalarından biridir kadına şiddet. Sinema tarihinde birçok filmde işlenmiştir. Hazırlanan listede dünden bugüne kadına şiddet temalı filmler sergilenmektedir. Sadece yabancı sinema eserleri değil Türk sinema eserlerinden de önemli örnekler mevcuttur. Kadına şiddetin bir gün yeryüzünden silinmesi dileğiyle…

Kadına Şiddet Filmleri

 

20. Day of the Woman – 1978 – IMDb: 5.7

Day of the Woman
Yönetmen: Meir Zarchi
Senarist: Meir Zarchi
Day of Women şiddet ve korku filmi olarak karşımıza çıkmaktadır. Filmde kadına gösterilen şiddet ve kadının intikamı anlatılmaktadır. Tecavüze uğrayan kadın bunun intikamını çok kötü bir şekilde alacaktır.

19. Kurtuluş Son Durak – 2012 – IMDb: 6.1

Kurtuluş Son Durak
Yönetmen: Yusuf Pirhasan
Senarist: Baris Pirhasan
Film değişik mesleklerden ve sosyal gruplardan oluşan kadınları konu almaktadır. Filmin içinde bulunan karakterler arasında bir tanesi ise şiddet görmektedir. Gülnur bu şiddete çocukları için katlanmaktadır. Gün gelir ve kadınlar beraber güçlü olduklarını anlarlar ve kadına şiddetle mücadele etmeye karar verirler.

18. Sleeping with the Enemy – Yatağımdaki Düşman – 1991 – IMDB: 6.1

Sleeping with the Enemy
Yönetmen: Joseph Ruben
Senarist: Nancy Price, Ronald Bass
Laura kocasının bir dediğini iki etmemektedir. Her isteğini karşılamaktadır. Dışarıdan çok iyi bir aile yaşamlarının olduğu sanılmaktadır. Fakat eşi martin psikolojik rahatsızlıklara sahiptir ve aile içinde şiddet vardır.

17. Heaven on Earth – Yeryüzü Cenneti – 2008 – IMDb: 6.3

Heaven on Earth
Yönetmen: Deepa Mehta
Senarist: Deepa Mehta
Chand görücü usülü bir evlilik yapmıştır. Böylece Hindistan’dan Kanada’ya da göç edecektir. Kendisi de göçmen olan kocası sorumluluklarının altında ezilir ve aile içi şiddet uygulamaya başlar. Bu film Hint törelerini de konu almaktadır.

16. Canlı Hedef – 1970 – IMDb: 6.3

Canlı Hedef
Yönetmen: Yılmaz Güney
Senarist: Yılmaz Güney
Filmdeki işkence sahneleri çok gerçekçi olmasıyla dikkat çeker. Filmde bir çetenin reisinin metresine uygulanan şiddet ve işkence ise sinema tarihine geçecek niteliktedir. Şiddet cinsel tacizi de beraberinde getirir ve sonunda ise ölüm kaçınılmazdır.

15. I Spit on Your Grave – Mezarına Tüküreceğim – 2010 – IMDb: 6.3

I Spit on Your Grave
Yönetmen: Steven R. Monroe
Senarist: Adam Rockoff, Meir Zarchi
Genç bir kadın sessiz sakin bir yaşam sürmek ister. Bunun için ise sakin bir yerde nehir kenarında evde yaşamaya karar verir. Fakat durum hiç de böyle olmaz. Kadına gösterilen eziyet ve şiddet üst düzeylere ulaşır. Kadının bu olaylar üzerine intikam alması gerekmektedir.

14. The Last House on the Left – Soldaki Son Ev – 2009 – IMDb: 6.6

The Last House on the Left
Yönetmen: Dennis Iliadis
Senarist: Adam Alleca, Carl Ellsworth
Sapık işlere kalkışan bir çetenin kurbanı bir kız daha olmuştur. Ailesi bu işin peşini bırakmak istemez. Bu sapık çete ile mücadeleye karar verir. Film yüksek derece şiddet içermektedir. Bazı ülkelerde sansürlenerek yayınlanmaktadır.

13. Vurun Kahpeye – 1973 – IMDb: 6.8

Vurun Kahpeye
Yönetmen: Halit Refig
Senarist: Halide Edip Adivar, Orhan Aksoy
Kurtuluş savaşı yıllarında geçer ve devrim karşıtları her yerde şiddet uygular. Bu şiddetten bir kadın da nasibin alır ve dövülerek öldürür. Film dönemin sorunlarından olan link girişimlerini gözler önüne sermektedir.

12. Barda – 2007 – IMDb: 6.9

Barda
Yönetmen: Serdar Akar
Senarist: Serdar Akar, Sertaç Akar
Bir genç grubu düzenli olarak bara gitmektedir. Bir gün gelen yabancılardan rahatsız olurlar ve çıkan olaylar sonucu barda rehin tutulurlar. Uzun bir süre şiddet görürler. Tabii ki gruptaki kadınlar da şiddetin hedefidir.

11. Hard Candy – Lolipop – 2005 – IMDb: 7.1

Hard Candy
Yönetmen: David Slade
Senarist: Brian Nelson
14 yaşında bir kız internet üzerinden bir fotoğrafçı ile tanışır. Tanışması ile beraber hayatı da değişir. Tanıştığı kişi bu kız çocuğuna şiddet uygulayacaktır. Fakat bu şiddeti niye uyguladığı ise filmde anlatılacaktır.

10. Kuyu – 1968 – IMDb: 7.3

Kuyu
Yönetmen: Metin Erksan
Senarist: Metin Erksan
Film gerçek bir gazete haberiyle başlar. Başlangıcın gazete haberiyle olması izleyicileri gerçek bir öyküye sürükler. Ardından Kuran’dan okunan bir parça ile devam eder. Filmde kadına şiddet teması tüm çıplaklığıyla gösterilmektedir.

9. Üç Maymun – 2008 – IMDb: 7.4

Üç Maymun
Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Senarist: Ebru Ceylan, Ercan Kesal
Film yaşanılan olayları koşulsuz kabul etmenin insanları nasıl çıkmaza sürükleyebileceği konusunu işlemektedir. Film içerisinde şiddet de bulunduran bir yasak aşkı konu etmektedir.

8. Irréversible – Dönüş Yok – 2002 – IMDb: 7.4

Irréversible
Yönetmen: Gaspar Noé
Senarist: Gaspar Noé
Cannes Film Festivali ödülüne sahip olan bu film tartışmalı olarak vizyona girmiştir. İçerdiği şiddet ve tecavüz unsurlarından ötürü izleyen pek çok kişinin film esnasında psikolojik sorunlar yaşadığı söyleniyor. İçerdiği şiddet unsurlarından ötürü izlemeden önce bir kez daha düşünülmesi tavsiye edilmektedir.

7. Desert Flower – Çöl Çiçeği – 2009 – IMDb: 7.4

Desert Flower
Yönetmen: Sherry Hormann
Senarist: Smita Bhide, Waris Dirie
Çöl çiçeği 3 yaşında sünnet edilen ve 13 yaşında evlendirilmek zorunda kalan siyahi bir kızın hikayesini anlatmaktadır. Somalili bu genç kız yıllar sonra ünlü biri olur ve sünnet karşıtı kampanyalarda başı çeker.

6. I Killed My Mother – Annemi Öldürdüm – 2009 – IMDb:7.5

I Killed My Mother
Yönetmen: Xavier Dolan
Senarist: Xavier Dolan
Lise öğrencisi Hubert sorunlu bir kişiliktir. Annesiyle anlaşamamaktadır. Annesiyle sürekli kavga etmesiyle göze çarpar. Sevgi ve nefret arasında gidip gelen Hubert en sonunda annesini öldürmeye karar verir.

5. Te Doy Mis Ojos – Gözlerimi de Al – 2003 – IMDb: 7.5

Te Doy Mis Ojos
Yönetmen: Icíar Bollaín
Senarist: Icíar Bollaín, Alicia Luna
İspanyol Sinemasının bir yapımı olan film aile içi şiddet temasını güzel bir dille işlemektedir. Aile içi şiddet yüzünde hayatları mahvolan kişilerin duygularını bizimle paylaşmaktadır.

4. The Color Purple – Mor Yıllar – 1985 – IMDb: 7.8

The Color Purple
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Alice Walker, Menno Meyjes
Hikaye 1900’lü yılların başında geçer. Siyahi bir kız olan Celie babasının onu hamile bırakması sonucu dünyası kararır. O ise bu olaydan kurtulmak için bir adamla evlenir fakat ondan çok şiddet görür. Kardeşiyle de görüşmesine izin verilmez. Fakat gün gelir ve tanıştığı bir kadın onun ufkunu açar. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

3. Lilja 4-ever – Daima Lilya – 2002 – IMDb:7.9

Lilja 4-ever
Yönetmen: Lukas Moodysson
Senarist: Lukas Moodysson
Sovyetler Birliği’nin bir kasabasında 16 yaşında Lilya adında bir kız yaşamaktadır. Bu kız günün birinde İşveç’li birine aşık olur. Ülkesindeki koşulların kötülüğünün de etkisinde kalarak onunla birlikte İsveç’e yerleşmek ister. İsveç onun için bir cennet olabilir. Fakat hiçbir şey planladığı gibi gitmez ve en sonunda şiddete uğrar.

2. The Stoning of Soraya M. – Soraya’yı Taşlamak – 2008 – IMDb:8,0

The Stoning of Soraya M.
Yönetmen: Cyrus Nowrasteh
Senarist: Betsy Giffen Nowrasteh, Cyrus Nowrasteh
Film 1986 yılında gerçekleşen gerçek bir hikayeyi anlatmaktadır. İran’da seyahat eden bir gazetecinin aracı ıssız bir köyde bozulur. Köyde tesadüfen Zehra ile kısa bir diyaloğa girer. Zehra kısa süre önce Soraya adındaki kardeşini kaybetmiştir. Kardeşi taşlanarak öldürülmüştür. Zehra bu olayın üstünün örtülmesini istemez ve gazeteciye bunu anlatacaktır.

1. Persepolis – 2007 – IMDb: 8,0

Persepolis
Yönetmen: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Senarist: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Film İran İslam Devleti’nde geçmektedir. Tahran’da yaşayan küçük bir kız olan Merjane akranlarına kıyasla Avrupai müzikler dinlemektedir. Dönemin savaş ortamından ötürü ailesi onu Avusturya’ya gönderir ardından birkaç yıl sonra ise ailesinin yanında olmaya karar verir ve geri döner. Fakat yaşadığı olaylar bunu imkânsız kılar ve yeniden ayrılmaya karar verir. Dönemin İran’ında yaşanan şiddet temalı olayları da film bünyesinde içermektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *