Yabancı Dizi Dünyasının Anti-Hero Karakterleri

0/5 Votes: 0
Report

Description

Yabancı dizilerde ve filmlerde, insanlar tarafından sevilen ve tutulan karakterlere baktığımızda bu karakterlerin ‘neden çok sevildikleri’ üzerine düşünebiliriz. Bu karakterlere olan ilginin tek sebebi, o karaktere can veren oyuncunun olağanüstü performansı değildir; o karakterin bir anti-hero yani anti-kahraman olmasıdır. Anti-Hero karakterin başlıca özellikleri ise; iyi bir şey yapmaya çalışırken kötü yolları tercih etmesi, geçmişinin oldukça kirli olması, ahlaki değerlerinin tartışılmaya müsait olması, kötü adam olarak iyi adamdan daha güçlü bir etki bırakması, kurallara göre oynamaması ve insanların içinde bir şekilde yer alan ‘aykırı, asi’ duygulara hitap etmesi. Yabancı diziler ekseninde konuya baktığımızda, anti-kahraman karakterlerin oldukça baskın karakterler olduğunu görüyoruz. Anti-Hero karakterleri hatırlayalım:

Yabancı Dizi Dünyasının Anti-Hero Karakterleri

 

12. Walter White – Breaking Bad:

walter-white
Bryan Cranston tarafından canlandırılan Walter White (Heisenberg), anti-hero karakterler arasında en çok hatırlanan ve en çok sevilen karakter haline geldi. Walter White’ın basit bir kimya öğretmeninden bir uyuşturucu baronu olan Heisenberg’e dönüşümü, onu sadece bu özelliği ile bir anti-kahraman yapmaya yetiyordu. Yaptığı her şeyi ailesi için yaptığını kendi zihnine kazımış olan Heisenberg, ahlaksal bir kaos yaratmakta ustaydı.

11. Dexter Morgan – Dexter:

dexter-morgan
İçinde taşıdığı ‘karanlık yolcu’ ile cinayetlerini titizlikle işleyen Dexter Morgan en sevilen anti-hero karakterlerinden biri. Öldürme içgüdüsünü iyi bir amaç için kullanmak isteyen Dexter, çalıştığı polis departmanında kan analisti göreviyle seri katil kimliğini gizleyerek çalışıyordu. Hall rolüne o kadar çok adapte olmuştu ki, bugün Michael C. Hall ve Dexter Morgan insanların aklında aynı kişi olarak beliriyor.

10. Nicholas Brody – Homeland:

nicholas-brody
Bazen vatanseverlik ve vatan hainliği arasında ince bir fark vardır. Homeland dizisindeki Brody karakteri de bu sözü ispatlayan bir niteliğe sahip. Nicholas Brody çift taraflı çalışan bir Amerikan subayı olduğu için anti-kahraman olarak görülebilir.

9. Root – Person of Interest:

root
Bütün kameraları tek bir makineye bağlayarak yaratılan bir yapay zeka (Machine) düşünün. Person of Interest bu konuyu işleyerek hatırı sayılır bir izleyici kitlesi yakalamıştı. Yapay zeka ile sıkı bir muhabbete sahip olan hacker Root (Samantha Groves), inandığı değerler uğruna cinayetler işlemiş, mafya ile ilişkilerde bulunmuş ve karanlık bir yol izlemişti. ‘İyilerin’ tarafına katılma kararı alan Root bir anti-kahraman olarak kabul edilebilir.

8. Tony Soprano – The Sopranos:

tony-soprano
Geçtiğimiz senelerde kaybettiğimiz James Gandolfini’yi anımsamak gerekir. The Sopranos’taki sorunlu mafya babası olan Tony Soprano, karakteriyle bir anti-kahramandı.

7. Stannis Baratheon – Game of Thrones:

stannis-baratheon
Tahtın gerçek varisi olarak hakkının gasp edildiğini düşünen Stannis Baratheon, demir tahtı geri alabilmek adına öz kızını yakacak kadar çaresiz kalmıştı. Demir tahtı kazanma hırsıyla her şeyini kaybeden Stannis dizide hayatını da kaybetmişti. Büyük bir hayran kitlesine sahip olan karakter için anti-hero demek yanlış olmaz.

6. Jax Teller – Sons of Anarchy:

jax-teller
Sons of Anarchy motorsiklet kulübünün başkanı olan Jax Teller, her ne kadar kulübünü legal ticari yollara çekmeye çalışsa da tamamen suça bulaşmış durumdaydı. Silah ticaretinden kaçakçılığa kadar birçok yasadışı iş yapan Teller ve Sons of Anarchy, genel olarak anti-hero’lardan oluşmaktaydı.

5. Lucas Hood – Banshee:

lucas-hood
Bir kasabaya sahte düzenlemeler ile şerif olmayı başarabilen eski hükümlü Lucas Hood, geçmişinden kaçmak istedikçe daha çok o geçmişin içine gömülüyordu. İyi ve kötü arasında gidip gelen karakter bir anti-hero.

4. The Punisher – Daredevil:

the-punisher
Marvel’ın çıkardığı en iddialı dizi olan Daredevil’de ikinci sezon itibariyle görmeye başladığımız The Punisher karakteri bütün vahşeti, dehşeti, kendisine ait adalet anlayışı ve derin karanlık tarafı ile anti-hero olmayı hak ediyor.

3. Ray Velcoro – True Detective:

ray-velcoro
Matthew McConaughey ve Woody Harrelson True Detective adlı dizide buluşmuş, ikilinin müthiş performansıyla beraber dizi de çok beğenilmişti. İkinci sezonda ise tamamen farklı bir konu ve farklı oyuncular ile ele alınan dizide, kirli bir polis olan Ray Velcoro karşımıza çıkıyordu. Alkol bağımlısı, geçmişteki travmasına takılı kalan, acısını sürekli taze tutan, başarısız bir baba rolündeki Ray Velcoro’ya anti-hero diyebiliriz.

2. Pablo Escobar – Narcos:

pablo-escobar
Dünya üzerindeki gelmiş geçmiş en büyük uyuşturucu baronu olan Pablo Escobar’ın hayatı Narcos adlı dizide anlatılmaya başlamıştı. Ailesi ve onuru için her şeyi yapabilecek, fakat kurduğu imparatorluktan vazgeçmemek için bunun uğrunda ölebilecek bir kişiden bahsediyoruz. Kolombiya halkı için Escobar hem bir kahraman hem de bir terörist.

1. Frank Gallagher – Shameless:

frank-gallagher
Gallagher ailesinin sorumsuz, ilgisiz, alkolik babası Frank, Anti-Hero karakterleri listesine girmek için oldukça uygun bir aday.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *