Report

Description

Yeşilçam’dan günümüze büyük bir değişim yaşayan Türk sinema tarihinde birçok önemli film izleyiciyle buluşmuştur. Sinema tarihimizde çekilmiş filmler kimi zaman politik bir görüşü, kimi zaman büyük bir aşkı kimi zamansa yoksulluk gibi iç burkan konuları ele alarak izleyiciyi etkilemeyi başarmıştır. Son yüz yıldaki Türk filmleri değerlendirildiğinde birbirinden oldukça farklı tarzda filmlerin çekildiğini görüyoruz. Bu filmlerin ortak yönü ise seyirci tarafından çok beğenilmesi.

Son yıllarda Türk sanat filmleri oldukça başarılı yapıtlarla seyircinin karşısına çıkmaya başladı. Sinema dünyasındaki gelişmeler ve teknolojik imkanların artmasıyla her yıl birbirinden başarılı filmler, Türkiye’deki ve Dünya’daki sinema salonlarında kendine yer bulmayı başardı. Geçmişteki usta yönetmenlerin izinden giden başarılı yönetmenler ve çok özel oyuncular sayesinde Türk sinemasının çok daha iyi yerlere geleceği kesin. Son yıllarda çekilen Türk sanat filmleri birçok önemli ödülü alarak sinemamızın ne kadar iyi bir noktaya geldiğini bizlere gösteriyor.

Ülkemiz topraklarında çekilmiş filmleri izlemek ve empati kurmak, ülkemizde yaşamlara ve olaylara daha hakim olmamızı sağlıyor. Biz de bu düşünceden yola çıkarak seyircilerin belirlediği en iyi Türk filmleri listesi hazırladık. Listemizde geçmişten günümüze çekilmiş en iyi Türk filmleri bulunuyor. Siz de yorum kısmından beğendiğimiz ve mutlaka izlenmesi gerektiğini düşündüğünüz filmleri bizlerle paylaşarak listemize katkıda bulunabilirsiniz. Böylece takipçilerimiz sizlerin de önerdiği filmleri izleme fırsatı bulabilecektir.

Table of Contents

En İyi Türk Filmleri

 

40. Gemide – 1998 – IMDb:8,1

Bir gemide geçen ve olaylara eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan film, vizyona girdiği tarihte büyün yankı uyandırmıştı. Erkan Can’ın muhteşem oyunculuğuyla parladığı film, Türk Sinema Tarihi’nin kült filmlerinden biri olmayı başarmıştır.

39. Güneşe Yolculuk – 1999 – IMDb:7,1

1999 yılında Yeşim Ustaoğlu tarafından çekilen filmde Türkiye’de yaşanan etnik problemler sinemasal bir anlatımla ele alınıyor. Filmde samimi arkadaş olan gençlerden birinin hapse girmesiyle başlayan bir olaylar zincirini seyirci akıcı bir şekilde izleme fırsatı buluyor.

38. Takva – 2006 – IMDb:7,5

30 yaşında aşırı dindar bir yaşam süren Muharrem, bir tarikat şeyhinin dikkatini çeker. Şeyh Muharrem’e tarikata ait taşınmazların kiralarını toplama görevi verir. Bu görev Muharrem’in yaşamında farklı bir yola girmesine neden olacaktır. Engin Günaydın, Erkan Can, Murat Cemcir, Güven Kıraç gibi önemli oyuncuların rol aldığı filmin yönetmenliğini Özer Kızıltan üstleniyor.

37. Çoğunluk – 2010 – IMDb:7,5

Babasının inşaat işlerinde ona yardım eden Mertkan, amaçsız bir şekilde her gününü keyifle geçirmektedir. Tanıştığı Gül ile arkadaşlığı konusunda babası temkinli yaklaşmaktadır. Seren Yüce’nin ilk filmi olan Çoğunluk, toplum ve birey arasındaki ilişkiyi sinema aracılığıyla süzgeçten geçiriyor.

36. Düğün – 1974 – IMDb:7,3

Ömer Lütfi Akad’ın yönetmenliği yaptığı filmde Şanlıurfa’dan göç ederek İstanbul’da kendisine yeni bir yaşam kurmaya çalışan bir ailenin hayatına tanık oluyoruz. Her ne kadar yeni bir başlangıç yapmak istese de aile eski adetlerinden kurtulamaz ve kızlarını yüksek başlık paraları alarak evlendirmek ister. Kardeşlerden biri duruma karşı çıkar ve başlık parasıyla evlenen kardeşlerini kurtarmak için büyük bir mücadeleye girişir.

35. Abluka – 2015 – IMDb:7,4

Şartlı tahliyeyle dışarı çıkan Kadir, emniyette önemli bir konumda görevli olan Hamza için kenar mahallelerde çöp toplayıcı kılığında muhbir olarak çalışmaya başlar; ancak Kadir, muhbirlik yaptığı mahallelerden birinde kardeşiyle karşılaşınca iç dünyasıyla hesaplaşmak durumunda kalacaktır.

34. Diyet – 1975 – IMDb:7,2

Bir köyden kente göç hikayesine seyirci olduğumuz filmde iki çocuklu bir kadının şehirde verdiği yaşam mücadelesine tanık oluyoruz. Filmin senaryosu Ömer Seyfettin’in aynı isimli romanından Lütfi Akad tarafından uyarlanmıştır. Hülya Koçyiğit filmdeki rolüyle 12. Antalya Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne layık görülmüştür. Filmde rol alan bir diğer usta oyuncu Erol Taş ise “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü almıştır.

33. Bal – 2010- IMDb:7,2

Semih Kaplanoğlu’nun üçlemesinden biri olan filmde, arıların peşinden giden küçük bir çocuğun ormanlık alanda kaybolması ele alınıyor. Minimalist bir bakış açısıyla çekilen film seyircilerden büyük beğeni toplamayı başardı.

32. Ağır Roman – 1996 – IMDb:7,8

Raconların kesildiği Kolera Sokağı’nda yaşananların ele alındığı film, Metin Kaçan’ın aynı adı taşıyan romanından uyarlanmıştır. Filmde Mustafa Uğurlu, Müjde Ar, Zafer Alagöz gibi Türk sinemasına büyük emekleri geçen çok önemli isimler rol almaktadır. Mustafa Altıoklar’ın yönettiği film, müzikleriyle de hayli dikkat çekmektedir.

31. Ah Güzel İstanbul – 1966 – IMDb:8,1

Sadri Alışık’ın muhteşem oyunculuğuyla büyülediği filmde zengin bir aileden gelen ama İstanbul’da bir türlü dikiş tutturamayan Haşmet’le ünlü olma hayaliyle köyden kaçan Ayşe arasındaki ilişki ele alınıyor. Klasikler arasında yer alan film izleyenlerde adeta bir şiir tadı bırakıyor.

30. Vavien – 2009 – IMDb:7,5

Küçük bir kasabada yaşayan Celal, abisi Cemal ile elektrikçilik yapmaktadır. Ailesiyle mutlu olmayan Celal sık sık şehre gidip pavyonlarda eğlenmektedir. Pavyonda bir kadına aşık olması Celal’in başına olmadık işler açacaktır. Engin Günaydın filmde hem senarist olarak hem de Celal rolünde görev alıyor.

29. Aaahh Belinda!.. – 1986 – IMDb:7,7

Atıf Yılmaz’ın yönettiği filmde reklam yüzü olan bir kadının trajikomik hikayesini izliyoruz. Müjde Ar ve Macit Koper’in oyunculuklarıyla devleştiği film, Antalya Film Festivali’nde En İyi Film, yönetmen ve kadın oyuncu ödüllerini alarak başarısını kanıtlamıştır.

28. Kosmos – 2010 – IMDb:7,3

Bir hırsızın bir şifacıya dönüşmesinin hikayesini anlatan film, mistik anlatım tarzıyla seyirciye farklı bir seyir zevki sunuyor. Reha Erdem’in tarzını yansıttığı filmde Sermet Yeşil’i hırsız karakteriyle başrolde izliyoruz.

27. Duvara Karşı – 2004 – IMDb:8,0

İntiharın eşiğine gelen iki insan arasındaki yakınlaşma evliliğe kadar giderse ne olur? 40’lı yaşlarında Cahit ile bir Türk kızı olan Sibel’in bu birlikteliği acaba onlara ne gibi sürprizler doğuracak?

26. Gurbet Kuşları – 1964 – IMDb:7,5

Halit Refiğ’in yönetmenlik koltuğuna oturduğu filmde İstanbul’a göç eden bir ailenin İstanbul’daki yaşam mücadelesini izliyoruz. Ailenin fertleri İstanbul’un cazibesine kapılarak özünden uzaklaşır ve aile bağları ortadan kalkar. Zengin olma hayallerini gerçekleştiren Haybeci ise paralı olsa da İstanbullu olmayı başaramaz.

25. Otobüs – 1974 – IMDb:7,7

Filmde, çalışma hayaliyle kaçak olarak yurt dışına çıkan dokuz Türk’ün hikayesi anlatılmaktadır. Tunç Okan’ın ilk film denemesinde oldukça sert bir konuyu sinemaya taşıması hem olumlu hem de olumsuz eleştiriler almıştır. Film uluslararası birçok ödül almıştır.

24. Hakkari’de Bir Mevsim – 1982 – IMDb:7,3

Hakkari’ye sürgün giden bir öğretmenin yaşadıklarını anlatan filmin konusu, Ferit Edgü’nün “O” isimli romanından uyarlanmıştır. Öğretmenin yaşadığı zorlukları bütün yalınlığıyla anlatan filmde Genco Erkal başarılı performansıyla hafızalara kazınmıştır.

23. Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak – 2004 – IMDb:8,0

İki kafadar çocuğun bir köyde hayalleri gerçekleştirme çabasına tanık oluyoruz. Bu iki kafadar bir ahırda bir projeksiyon cihazı yapmayı kafasına koymuştur; ancak onlara köylülerden kimse destek vermez. Köyün delisi dışında…

22. Uçurtmayı Vurmasınlar – 1989 – IMDb:8,5

İstanbul Film Festivali’nde “Yılın En İyi Türk Filmi” ödülünün sahibi olan film, seyircilerin büyük beğenisini kazanmıştır. Annesi mahkum olan Barış da annesiyle hapishanede yaşamaktadır. Hiçbir yaşıtı olmayan Barış siyasi suçtan dolayı hapis yatan İnci’yle arkadaş olur.

 

21. Hababam Sınıfı – 1975 – IMDb:9,4

Ertem Eğilmez’in unutulmazlar arasına giren filmi Hababam Sınıfı, izleyenleri her defasından güldürmeyi başarabilen nadir filmlerdendir. Kemal Sunal, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Tarık Akan, Münir Özkul ve daha birçok sinemamızın unutulmaz sanatçılarının bir arada olduğu film kuşkusuz en sevilen Türk filmlerinden biri olmayı hak ediyor.

20. Kader – 2006 – IMDb:8,0

Zeki Demirkubuz’un en önemli eserlerinden biri olan Kader’de, daha önce Masumiyet filminde hikayelerine tanık olduğumuz Uğur ve Bekir ikilisinin gençlik yıllarına tanık oluyoruz.

19. Gelin – 1973 – IMDb:7,7

Lütfi Akad’ın kült filmleri arasında sayılan Gelin, Yozgat’tan İstanbul’a göç eden bir ailedeki gelinin üzerine kurulu bir hikayeyi bizlere aktarıyor. Evin gelini Meryem bir fabrikada iş bulup çalışmaya başlar; ancak ailenin erkekleri için bu kabul edilebilir bir durum değildir. Aile büyükleri Meryem’i öldürmesi için onun kocasını görevlendirir.

18. Babam ve Oğlum – 2005 – IMDb:8,6

1980 döneminde politik meselelerden dolayı babasıyla sorunlar yaşayan Sadık, oğlu Deniz’i de yanına alarak yıllar sonra babasının bir Ege kasabasında bulunan evine döner. Deniz, dedesini ilk defa görmüştür. Dedesinin evinde kalmaya başlayan Deniz bu yeni hayata dedesi sayesinde çok kolay bir şekilde uyum sağlar; ancak Sadık’ın babasıyla arasındaki sorunların çözülmesi o kadar kolay olmayacaktır.

17. Eşkıya – 1996 – IMDb:8,5

90’lı yılların önemli filmlerinden biri olan Eşkıya, Şener Şen, Uğur Yücel gibi önemli isimlerin oyunculuğu sayesinde adını ölümsüzleşen filmler listesine yazdırmayı başarıyor. Filmde 35 yıl önce dağda yakalanan ve hapisten çıktıktan sonra, hapse girmesine en yakın arkadaşının neden olduğunu öğrenen Baran’ın acıklı yaşamı muhteşem bir sinema diliyle anlatılıyor.

16. Uzak – 2002 – IMDb:7,7

Nuri Bilge Ceylan’ın uzun metrajlı ikinci filmi olan Uzak, 39. Altın Portakal Film Festivali’nde aldığı birçok ödülle başarısını kanıtlayan film oldukça sade ve duru anlatımıyla izleyenlere huzur veriyor.

15. Sonbahar – 2008 – IMDb:7,9

12 yıldır hapis yatan Yusuf, ağır hastalığı nedeniyle hapishaneden salıverilir. Çamlıhemşin’de yaşayan annesinin yanına gelen Yusuf burada sessiz ve içe kapanık bir yaşam sürmeye başlar. Bir gün arkadaşı Mikail ile pavyona giderler ve oradaki konsomatris Yusuf’un gönlünü çalar. Farklı bir aşk hikayesini izlediğimiz filmin politik bir yanı da bulunuyor.

14. Tabutta Rövaşata – 1996 – IMDb:7,9

Sokaklarda yaşayan Mahsun, başını sürekli polislerde derde sokmaktadır. Buna bir de madde bağımlısı bir kadına olan aşkı eklenince Mahsun’un yaşamı iyice içinden çıkılmaz bir hal alır. Yavaş yavaş akıl sağlığını yitiren Mahsun için işler hiç de iyi gitmeyecektir.

13. Kış Uykusu – 2004 – IMDb:8,2

Oyunculuktan emekli olarak Kapadokya’ya yerleşen Aydın’ın kardeşi ve eşiyle yaşadığı sorunları anlatan Kış Uykusu, Nuri Bilge Ceylan’ın en önemli filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Orta Anadolu’yu bu filminde de mekan olarak tercih eden Ceylan, Kış Uykusu ile en prestijli sinema ödüllerinden olan Altın Palmiye’yi kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştır.

12. Züğürt Ağa – 1985 – IMDb:8,8

Bir köy ağasının günden güne kötüye giden hayatının trajikomik hikayesini anlatan Züğürt Ağa’da, ağanın köyünü satma derecesine gelen komik ve hüzünlü hikayesini izliyoruz. Köyünü satarak büyükşehirde kendisine yeni bir hayat kurmak isteyen ağa burada da umduğunu bulamayınca hayatı içle acısı bir hal alacaktır.

11. Vesikalı Yarim – 1968 – IMDb:8,0

Evli ve kendi halinde bir adam olan Halil, pavyon şarkıcısı Sabiha’yı görür ve ona aşık olur. Bu aşk acaba onları mutluluğa götürebilecek mi? Türkan Şoray ve İzzet Günay’ın başrolde olduğu filmin Türk sinemasının en naif anlatımlarından birine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

10. Sürü – 1979 – IMDb:8,4

Geçimini hayvancılıkla sağlayan aşiretin reisi Hamo’nun oğlu olan Şivan düşman aşiretin kızı Berivan’la evlidir. Bir zaman sonra aşiretten ayrılmak istediği söyleyen Şivan’ın bu isteği işleri iyi gitmeyen Hamo tarafından hoş karşılanmaz. Hamo ve aşireti son sürüyü satmak için büyük şehre götürmek ister.

9. Susuz Yaz – 1963 – IMDb:8,0

Köyde çiftçilik yapan Osman’ın tarlasında su çıkar. Osman’ın bu suyu köylülerle paylaşmaya hiç niyeti yoktur. Hatta kardeşi de su davası yüzünden hapse düşmüştür. Osman hem suya sahip olmak hem de kardeşinin karısı Bahar’ı elde etmek istemektedir. Film Berlin Film Festivali’ne katılarak Altın Ayı ödülünün sahibi olmuştur. Bu ödül bir Türk filminin yurt dışında kazandığı ilk ödül olma özelliğine de sahiptir.

8. Selvi Boylum Al Yazmalım – 1977 – IMDb:8,7

Ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un “Kırmızı Eşarp” kitabından uyarlanan senaryo Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğinde sinema tarihimizin en önemli filmlerinden birisi olmuştur. Filmde kamyon şoförü İlyas ile köylü kızı Asya’nın efsanelere konu olan aşk hikayesi etkileyici bir şekilde anlatılıyor.

7. Anayurt Oteli – 1987 – IMDb:7,9

Yusuf Atılgan’ın romanını sinemaya uyarlayan Ömer Kavur, sinemamıza unutulmaz bir psikolojik içerikli film hediye etmiştir. Babadan kalma bir oteli işleten Zebercet, oteline gelip bir gece kalan bir kadını bekler durur. Zebercet’in iç dünyası onu hayli sıkıntılı ve bunalımlı bir dönemece sokacaktır.

6. Masumiyet – 1997 – IMDb:8,4

Altın Koza ve Altın Portakal Film Festivali’nde birçok ödül alan film, sinema tarihimizin en özel filmleri arasına gösterilmektedir. Filmde 2006 yılında çekilmiş olan Kader filmindeki Uğur ve Bekir ikilisinin 40’lı yaşları anlatılmaktadır.

5. Muhsin Bey – 1987 – IMDb:8,6

Eskiden beri İstanbul’da yaşayan Muhsin Bey, Türk musikisine aşık bir adamdır. Bir gün meşhur olma ümidiyle İstanbul’a gelen güzel sesli Ali Nazik’le Muhsin Bey’in yolları kesişir. Muhsin Bey, Ali Nazik’i meşhur edebileceğini düşünür; ancak bu Muhsin Bey’in tahmin ettiği kadar kolay olacak bir iş değildir.

4. Sevmek Zamanı – 1965 – IMDb:8,4

Metin Erksan’ın yönetmenliğini yaptığı filmde boyacı Halil’in bir fotoğrafta gördüğü kadına duyduğu aşka tanık oluyoruz. Bir gün Halil’in aşık olduğu Meral, onun karşısına çıkar. Meral bu aşktan çok etkilenir ve Halil’e karşı kuvvetli hisler besler; ancak hesaba katmadığı bir şey vardır: Halil ona değil onun fotoğrafına aşık olmuştur.

3. Umut – 1970 – IMDb:8,2

Cabbar’ın ekmek parasını kazandığı at arabasına bir araba çarpar ve atlarından bir tanesi ölür. Bu Cabbar’ın hayatında bir dönüm noktasıdır ve artık Cabbar para kazanmanın başka yollarını aramaya koyulur. Yılmaz Güney’in en önemli filmleri arasında gösterilen Umut, 1970 yılında birçok ödül almıştır.

2. Bir Zamanlar Anadolu’da – 2011 – IMDb:7,8

Nuri Bilge Ceylan’ın 64. Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü kazanmasını sağlayan Bir Zamanlar Anadolu’da filmi, yönetmenin en başarılı filmlerinden biri olarak gösteriliyor. Anadolu’nun sakin bir kasabasında işlenen bir cinayeti aydınlatmak isteyen savcı ve peşindekilerin gece boyunca yaşadıkları seyirciye sanatsal bir yorumla anlatılıyor.

1. Yol – 1982 – IMDb:8,2

1982 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’nü alan filmde cezaevinden izinli çıkan 5 mahkumun yolda yaşadıklarına tanıklık ediyoruz. Mahkumların yaşadıkları sizleri derinden etkileyecek. Filmin yönetmeni Yılmaz Güney, bu filmle, hapishaneden film yöneten ilk yönetmen olmuştur.

A comment on "En İyi Türk Filmleri"

  1. ismet dertli says:

    teşekkürler,çok güzel filmler var içinde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *