Erkek Yönetmenlerin Gözünden Feminist Filmler

0/5 Votes: 0
Report

Description

Feminist filmler, kadın hak ve özgürlükleri bağlamında toplumsal cinsiyet normlarına ve eril söyleme karşı söyleyecek sözleri ve anlatacak dertleri olan ve kadınların erkekler karşısında eşitliğini savunan filmlerdir. Bir kadının başka diğer kadınları anlaması ve o kadınlarla empati kurması olağan bir durumken erkeklerin kadınların sorunları ve sorunlarının çözümleri adına hareket etmesine pek az rastlanılır. Hele ki sinemada… Sinemada kadınların yönettiği feminist filmler vardır. Bir de ne kadar görünür kılınmazsa da erkeklerin yönettiği feminist filmler var. IMDb puanlarına göre sıralanan Erkek Yönetmenlerden Feminist Filmler isimli yazımıza YORUM yapabilirsiniz.İşte o erkeklerin yönettiği on beş feminist film:

Feminist Filmler (15 Film)

 

15. The Handmaid’s Tale – Damızlık Kızın Öyküsü – 1990 – İMDb:6,0

Damızlık Kızın Öyküsü - Feminist Film
Yönetmen:Volker Schlöndorff
Bir felaket sonrası kadınların doğurma yetisi kaybetmesini konu edinen distopik bir roman uyarlaması. Doğurma yetisini yitirmemiş olan kadınlar ise devlet kontrolünde tutulmakta ve doğurgan kadınlar soylu ailelere peşkeş çekilmektedir. Kate, bu damızlık kadınlardan sadece biridir.

14. The Stepford Wives – Stepford Kadınları – 1975 – İMDb:6,9

The Stepford Wives

Yönetmen: Bryan Forbes
Stepford’da erkeklerin kadınlar üzerinde kurduğu tahakküm, bu tahakkümü fark eden Joanna adlı kadının etrafındaki kadınların garipliklerinin nedenini çözme girişimi. Stepford erkekleri Joanna’yı rahat bırakacaklar mıdır?

13. Hard Candy – Lolipop – 2005 – İMDb – 7,1

Hard Candy

Yönetmen: David Slade
Japonya’da yaşanılmış bir olaydan yola çıkılarak beyaz perdeye yansıtılmış bir film. On dört yaşındaki Harley adındaki genç kızın kendisinden yaklaşık yirmi yaş büyük bir adamla flört etmesi ve cinsellik yaşaması ele alınmakla birlikte Harley bir şeylerin farkına vararak kendisi gibi küçük çocuklara kurulan tuzağı gün yüzüne çıkarır.

12. An Unmarried Woman – Yalnız Bir Kadın – 1978 – İMDb:7,2

An Unmarried Woman

Yönetmen:Paul Mazursky
Kahramanın sonsuz yolculuğu ve değişim miti erkek egemen bir söylemken bunun tam tersi bir durum ”kadın kahraman” ın (Erica’nın) değişimine ve ergenleşmesine tanıklık ediyoruz.

11. Images – Hayal ve Görüntü – 1972 – İMDb: 7,3

Images Feminist Film

Yönetmen:Robert Altman
Cathryn adındaki kadının hayal ile gerçeğin değişkenlikleri arasında gidip gelmesi sonucu ortaya çıkan durum ,yazarlık mesleği üzerinden ve feminist okumalara olanak verecek nitelikte ilerlemektedir.

10. Erin Brockovich – Tatlı Bela – 2000 – İMDb:7,3

Erin Brockovich
Yönetmen:Steven Soderbergh
Yaşanılmış ,gerçek hayattan bir kadın hikayesi. Haksızlığını gördüğü şirketin foyasını ortaya çıkarmak için mücadeleye girişen ve onlarca kişinin hakkını kazanmasına vesile olan halk kahramanı bir kadının -Erin Brochovic’in- başarı hikayesi. Bir hukuk bürosunda arşiv görevlisi olarak çalışan Erin, bir emlak davasının sağlık raporları dikkati çeker ve bu dava üzerine araştırma yapmaya başlar. Araştırması derinleştikçe Pacific Gas ve Electric Company adlı şirketin bir bölgedeki fabrikasından sızan yeraltı sularının onlarca kişinin zehirlenmesine yol açtığını saptar. Zehirlenen bu kişilerin haklarını kazanabilmek için amansızca şirketle cebelleşir ve şirketi alt eder.

9. Alice Doesn’t Live Here Anymore – Alice Artık Burada Oturmuyor – 1974 – İMDb:7.4

Alice Doesn't Live Here Anymore

Yönetmen: Martin Scorsese
Alice, dul kaldıktan sonra 11 yaşındaki oğluyla yalnız ve çaresizlik içinde başka bir yaşam için çevresini değiştirir. Yeni hayatını bu yeni kasabada kazanabilecek midir? Maddi sorunlarla başa etmek için iş peşinde koşar bu sırada ergenlik çağında olan oğlu da başını ağrıtmaktadır.

8. Thelma & Louise – Thelma ve Louise – 1991 – İMDb:7,4

Thelma & Louise
Yönetmen:Ridley Scott
Birbirine zıt karakter yapılarına sahip iki kadın arkadaşın hafta sonu tatillerinde başlarına gelen talihsiz olaylar zinciri sonucunda değişmeye ve dönüşmeye başlamalarına dayalı bir yolculuk.

7. Elizabeth – Kraliçe Elizabeth – 1998 – İMDb:7,5

Elizabeth
Yönetmen:Shekhar Kapur
On altıncı yüzyılın ikinci yarısı, Britanya… Yeni Kraliçe Elizabeth görevi başına geçtiği kaos içinde ve dogmalara boğulmuş halkını aydınlatma çabasına girişir.

6. The Hours – Saatler – 2002 – İMDb:7,6

The Hours
Yönetmen:Stephen Daldry
Yirminci yüzyılın farklı zamanları. Üç farklı kadının bir gününe odaklanılır. Kadınlardan biri, yazar Virginia Woolf’tur. Yazarın ”Mrs. Dalloway” adlı romanı filmin ana izleğidir.

5. Fried Green Tomatoes – Kızarmış Yeşil Domatesler – 1991 – İMDb:7,6

Fried Green Tomatoes

Yönetmen:Jon Avnet
Huzurevinde kalan Ninny, 1920’ler Amerika’sında yaşanmış iki genç kadının dostluk hikayesini anlatır.

4. The Joy Luck Club – Joy Luck Klübü – 1993 – İMDb:7,6

The Joy Luck Club

Yönetmen:Wayne Wang
Anneler ve kızları… Feodal yapıdaki Çin. İç içe geçmiş ve kesişen anne-kız ilişkileri üzerinden kuşaklar arasındaki kadın çatışmasını ele alınır.

3. The Color Purple – Mor Yıllar – 1985 – İMDb:7,8

The Color Purple
Yönetmen: Steven Spielberg
1900’li yıllar ABD’nin güneyi. Hem siyahi olmak hem de kadın olmak… Babası tarafından tecavüze uğradıktan sonra köle olarak bir adama satılan siyahi bir kadın(Celie)… Maruz kaldığı tüm acizliğe rağmen Celie, hayatına giren kadınlar vesilesiyle nefes almaya başlar.

2. Todo sobre mi madre – Annem Hakkında Her Şey – 1999 – İMDb:7,9

Todo sobre mi madre

Yönetmen: Pedro Almodóvar
On yedi yaşındaki oğlunun ölümünden sonra ötelediği geçmişine yolculuk yapan bir kadının(Manuela’nın) hikayesi. Bu yolculuk sırasında kadın dayanışması ve toplumsal cinsiyete dayalı kimliklerin görünür kılınır. Madrid’de başlayıp talihsiz bir kaza neticesinde Barcelona’ya uzanan yol temalı bir İspanyol filmi.

1. Da hong deng long gao gao gua – Kırmızı Fenerler – 1991- İMDb:8,2

Da hong deng long gao gao gua

Yönetmen: Yimou Zhang
Polijininin yaşandığı 1920 yılındaki Çin. Başkarakter on dokuz yaşındaki Songlian, babası yaşlarındaki bir adamın dördüncü eşi olur. Bu dört kadının kendi içlerindeki erk mücadelesi anlatılırken kırmızı fenerler metaforik anlamlar barındırmaktadır.

Erkek Yönetmenlerin Gözünden Feminist Filmler Listemize YORUM Yapabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *