Biber Hastalıkları Ve İlaçları

0/5 Votes: 0
Report

Description

Biber Hastalıkları Ve İlaçları – Tüm meyve ve sebzeler gibi biber de bazı hastalıklara ve zararlılara yakalanabilir. Bu kapsamda virüs, bakteri ya da mantar kaynaklı olan çok sayıda hastalık mevcuttur. Biber hastalıkları ve ilaçları bu bakımdan oldukça önemli bir konudur. Söz konusu hastalıklar çerçevesinde verim bakımından da üretim zarar görür. Hasat zamanı üretim bazen az olurken bazen de hiç görülmeyebilir. Peki, Biber Hastalıkları Ve İlaçları hangisidir?

Biber Hastalıkları Ve İlaçları

Bu kapsamda pek çok ilaç vardır. Ancak bunları kullanmadan önce uzmanlara danışmanız önerilmektedir. Yazımız sadece sizi bilgilendirme amacını taşımakta olup tavsiye değildir.

Bu bakımdan biber yetiştiren ya da yetiştirmeyi düşünen kişilerin söz konusu hastalıkları bilmesi gerekir. Bunlardan bir tanesi Kök Boğaz Yanıklığıdır. Bu Phytopthora ve Pythium cinsleri sebebiyle meydana gelmektedir. Kök sisteminde sarımsı ve kahverengi renk alan, giderek zayıflayan farklılık ile gözlemlenir. Sonrasında yaprakları solma ve sararma eğilimi taşıyan bitkinin büyümesinde sonuç olarak neticeye sebep olur.

Biber Hastalıkları Ve İlaçları

  • Yaprak Lekesi Hastalığı (Cercospora Leaf Spot): Bu hastalık, yapraklarda sarı veya kahverengi lekelere neden olur. Fungisitler bu durumda genellikle etkilidir. Örnek olarak, bakır bazlı fungisitler kullanılabilir.
  • Bakteriyel Yumuşak Çürüklük: Bu, bir bakteri olan Pectobacterium carotovorum’un neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığı tedavi etmek için, genellikle bakır bazlı bakterisitler kullanılır.
  • Fusarium Solgunluğu: Bu, toprakta bulunan bir fungus olan Fusarium oxysporum tarafından neden olunan bir hastalıktır. Bu hastalığı kontrol etmek için, genellikle fungisitler ve biyolojik kontrol ajanları (Bacillus subtilis veya Trichoderma türleri gibi) kullanılır.
  • Verticillium Solgunluğu: Verticillium dahliae adlı bir mantar bu hastalığı oluşturur. Fungisitler ve hastalığa dirençli biber çeşitleri kullanarak bu durumu kontrol etmek mümkün olabilir.
  • Biber Mozaik Virüsü: Bu hastalığı tedavi etmek için, genellikle virüse dirençli biber çeşitlerinin yetiştirilmesi ve etkilenen bitkilerin hızla yok edilmesi önerilir.

Hastalıktan etkilenen biberler gittikçe zayıflamaktadır. Sarı ve siyahımsı yapraklara sahip olup, çiçeklenmede ciddi bir düşme gözlemlenir. Pythium cinsi mantar genç biber fidelerinin büyüme ve gelişmelerini engelleyen  bir hastalığa sebep olur. Ek olarak yüksek sıcaklık ve nem de hastalığın yayılmasına neden olabilmetkedir. Bununla mücadele etmek için yeni toprak kullanmak önerilir. Mantar sporları toprağa bulaşmış olabileceği için bu hastalığı kolayca iyileştirerek yayabilir. Bunun dışında suyun durgunluğu da kök çürüklüğü de gelişmesine destek olabilir. Biber hastalığı türleri arasında bunun için Fungisit kullanımı önerilir.

Bakteriyel Leke Hastalığı

Biber hastalıkları kapsamında Bakteriyel Leke Hastalığı, en sık karşılaşılan hastalıklardanbir tanesidir. BunaXanthomonas cinsi bakteriyel yol açar. Biber, domates ve sert çekirdekli meyveler özellikle bakteri lekesi geliştirme tehlikesi bulundurur. Bu hastalık bir senelik mahsulü mahvedebilecek yapıdadır.

Nemli, ıslak ve yüksek yağış görülen yerlerde yüksek oranda bu hastalık görülür. Özellikle en yüksek nem esnasında meydana çıkar. Biberlerde küçük noktalar şeklinde başlamakta, giderek büyük lezyonlara dönüşmektedir. Enfeksiyon biberleri yenemez hale getirebilmektedir. Zaman içerisinde lezyonun merkezi kahverengi ve yumrulu hal alabilmekte, lezyon boyutu değişebilmektedir.

Biber hastalıkları ve ilaçları arasında buna yönelik olarak anti-biyotik spreyler ve bakır sülfatlar olduğu söylenmektedir. Söz konusu spreylerin devam eden istilaları yönetmek için kullanılabileceği de açıklanır. Bakteriler suda yayılabileceği enfekte bitkiler mevcutken sulamaya özen gösterilmesi tavsiye edilmektedir.

Biberde bu hastalık ile mücadelede üretim sonunca tüm bitki artıklarının sökülüp imha edilmesi önerilir. Dengeli bir gübreleme programının uygulanması, özelikle meyve bağlama dönemi sonrasında ilk olarak aşırı gübrelemeden kaçınılması da tavsiye edilir. İlaç bakır oksitklorid yüzde 50, 100 litre suya 300 ile 400 gram şeklinde söylenmektedir. Biber Hastalıkları Ve İlaçları birbirinden farklıdır.

Biber Hastalıkları Ve İlaçları
Biber Hastalıkları Ve İlaçları

Kurşuni Küf

Kurşuni Küf biber hastalıkları arasında olan bir diğer türdür. Tarlada hasat arıdndan meyve çürüklüğünün temel sebeplerinden bir tanesidir. Önemli üretim kayıplarına, rafta önemli azalmalara yol açabilmektedir. Bu hastalığa Botrytis adlı mantar yol açmaktadır. Oldukça polifag bir patojen olmasının dışında aynı bitkinin birkaç organına da saldırabilmektedir.

Bununla beraber her hedef organ için uygun iklim koşulları da mevcuttur. Örnek olarak 18-25 derece arasındaki sıcaklık bunlardan biridir. Diğer bitki patojenleri aksine Botrytis yaz başında ve sonunda tipik şekilde nispeten düşük sıcaklık ya da meyve koruma aşamasınca tercih edilir. Bununla mücadele için farklı stratejiler yer almakta olup bitkileri kazıkla sabitlemek bunlardan bir tanesidir. Ayrıca bitki örtüsündeki nemin durgunluğu da aynı şekilde azaltılmalıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *