Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez?

0/5 Votes: 0
Report

Description

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez – Velayet genel anlamda çocukların menfaatlerinin korunmasına hizmet eden hak ve yükümlülüklerin toplamı olarak belirtilmektedir. Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez ya da kime verilir gibi konular zaman zaman bir merak, düşünce konusu oluşturabilmektedir. Kanunlar nane-babalara çocuklarına ve onların mallarına özen gösterme, onları temsil etme üzerine bir takım yükümlülükler yüklemiştir. Peki, Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez?

Söz konusu ödevlerin yerine getirilebilmesi için bazı haklar verilmiştir. Ödev ve hakların bütününe de velayet denmektedir. Şayet anne ve baba evli değilse, velayet anneye ait olmaktadır. Velayet evli olmayan babaya çocuğun menfaati gerektiriyorsa verilebilmektedir. Bunun dışında anne ile baba evli olduğu müddetçe ortak velayet görülmektedir. Anne-baba evliyse ancak beraber yaşamıyorsa, geçici olarak hakim tarafından eşlerden bir tanesine verilmektedir.

Eğer eşlerden bir tanesi vefat etmişse de sağ kalan eş velayeti almaktadır. Evliliğin sonlanması, yani boşanma durumunda ise kendine bırakılan taraf velayeti alabilmektedir. Genel anlamda velayeti kim alır sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir.

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez?

Velayetin temel hedefi çocukların üstün yararını gözetmedir. Bu bakımdan şu gibi durumlarda çocukların velayeti babaya verilebilmektedir:

  • Annenin aldatması veya güven sarsıcı hareketler gerçekleştirmesi çocuğun velayet hakkını almasına doğrudan etki etmez, ancak olumsuz bir kanaat meydana getirir. Mahkeme sonuç olarak çocuğun bakım ve gözetim hakkını ihlal etmeye babaya velayeti verebilmektedir.
  • Velayet kararı mahkeme tarafından verilirken çocuğun bakım ve gözetiminin hangi ebeveynin yanında daha iyi olacağı dikkate alınır. Bu bakımdan henüz anne bakımına gereksinim duyacak yaşta olsa bile, psikolojik ve fiziksel olarak babayla birlikte kalması daha iyi olacaksa babaya verilebilir.
  • Eğer çocuğun velayeti annede iken annenin sonradan evlendiği bireyin çocuğa gerek fiziksel gerekse psikolojik anlamda zarar verdiği anlaşılırsa velayetin değiştirilmesi davası neticesinde velayet babaya verilebilir.
  • Anne tutuklanıp cezaevine girerse velayet babaya verilir.
  • Anne çocuğa bakamıyorsa, bunun neticesinde çocuk zarar görüyorsa, bakımı ile ilgilenmeyip devamlı başına kaza geliyorsa, fiziki yahut psikolojik anlamda şiddete maruz kalıyorsa, psikolojik rahatsızlık çocuk bakımına engel meydana getiriyorsa velayet babaya verilebilir.
  • Velayet hakkı kötüye kullanılırsa bu alınabilmektedir. Annenin çocuğu babayla görüştürmemesi buna örnek gösterilebilir.
  • Annenin genel ahlak kurallarına aykırı yaşam tarzı olması halinde velayet babaya verilebilmektedir.

Bunların dışında annenin genel sağlık durumu kötüyse de velayet babaya verilebilmektedir. Hangi durumlarda velayet anneden alınır diyorsanız, bunun yanıtı genel anlamda bu şekilde verilebilir.

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez
Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez

Velayet Değişikliği İçin Ne Yapmak Gerekir

Velayet değişikliği için ne yapmak gerekir? Bunun için mahkemeye gidilerek dava açmak gerekir. Bu tür davalarda görevli olan mahkeme Aile Mahkemesi olup, taraflardan velayetin değiştirilmesi  davasını açmak isteyen Aile Mahkemesine gitmelidir.

Velayet davaları açısından kesin bir yetki kuralı yer almadığından yetkili mahkeme çocuğun ikametgahının olduğu yerdeki Aile Mahkemesi ya da davalı tarafın yerleşim yeri Aile Mahkemesi olabilir. Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez merak ediyorsanız bu şekildedir.

Bu tür davaları açmak için öngörülmüş bir süre yoktur. Ancak velayet altındaki çocuğun menfaatinin zarara uğradığı durum olması halinde, herhangi bir süre zarfı yer almadan dava açma yoluna gidilebilmektedir. Genel anlamda velayet değişikliği için ne yapmak gerekir sorusuna da bu şekilde yanıt verilebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *