Dünyaca Ünlü En İyi Yönetmenler

0/5 Votes: 0
Report

Description

Sinema deyince akla ilk gelen şeylerden biri de kuşkusuz yönetmenlerdir. Gerek çekim teknikleri, gerek oyuncuları değerlendirme yöntemleri gerekse hayal güçlerini filmlere yansıtma şekilleri bazı yönetmenlerin çok farklı olduğunu bizlere gösteriyor. Bu yönetmenler bu farklılıklarıyla sinema dünyasına yön verip kendinden sonraki yönetmenler için büyük bir ilham kaynağı olmuştur. Bu da bazı yönetmenlerin diğerlerinden çok daha başarılı olmasını sağlıyor. Bu yönetmenler başarılarını almış oldukları birçok ödülle de kanıtlamış durumda.

Biz de sizler için dünyaca ünlü yönetmenler listesi hazırlamaya karar verdik. Listemizde birçok ülkeden çok başarılı olmuş yönetmenler ve onların hem filmleri hem de özel hayatlarıyla ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz. Siz de listemize göz atarak henüz keşfetmediğiniz yönetmenleri tanıyarak bu dahi yönetmenlerin filmlerini izleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Hazırlamış olduğumuz listede İngmar Bergman’dan Stanley Kubrick’e, Mel Brooks’tan Hayao Miyazaki’ye kadar birçok ünlü yönetmen bulunuyor. Siz de başarılı bulduğunuz yönetmenleri yorum kısmından yazabilir, listedeki yönetmenlerle ilgili bilgilerinizi bizimle paylaşarak listemize katkıda bulunabilirsiniz. Dilerseniz vakit kaybetmeden sinemanın dahi yönetmenlerine geçelim…

Table of Contents

Dünyaca Ünlü En İyi Yönetmenler:

 

50. Sergei Eisenstein – 1898 / 1948

Aynı zamanda mühendis olan yönetmen bu mesleki bilgilerini sinemaya uyarlayarak filmlerinde yepyeni kurgu, montaj, ışıklandırma gibi teknikler kullanmıştır. Özellikle Potemkin Zırhlısı filmiyle sinemada kendine önemli bir yer edinen Eisenstein, filmlerinde kitlelere hitap eden kahramanlar yaratmıştır.

49. David Cronenberg – 1943 /

Karanlık ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan hikayelerle bezeli filmlerle hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip olan Cronenberg, Naked Lunch, filmlerinde gerilim unsurlarına da sıkça yer vermiştir. Özellikle 80’li ve 90’lı yıllarda çekmiş olduğu filmler yönetmenin tarzını daha iyi yansıtmaktadır. Naked Lunch, The Fly, Scanner, Videodrome filmleri yönetmenin en bilinen filmlerindendir.

48. Terrence Malick – 1943 /

Amerika’da dünyaya gelen yönetmenin yaşamı babasının işinden dolayı çoğunlukla doğayla içiçe geçmiştir. Yönetmenin bu yaşam tarzını filmlerinde de görmek mümkün. Malick çoğunlukla doğa ve ABD’nin güney yaşam tarzını filmlerine yansıtmıştır.

47. Jean Renoir – 1894 / 1979

Ressam Pierre Auguste Renoir’in oğlu olan yönetmen Fransa’da dünyaya gelmiştir. Fransız sinemasını derinden etkileyen Jean Renoir filmlerindeki şiirsel anlatımıyla dikkat çekmiştir. Yönetmen Madame Bovary isimli kitabı da sinemaya uyarlamıştır.

46. Mel Brooks – 1926 /

Oscar, Grammy, Emmy ve Tony ödüllerini alan tek yönetmen unvanına sahip olan Mel Brooks, sinema dünyasına yönetmen, senarist, oyuncu ve yapımcı olarak büyük katkılarda bulunmuştur. Farklı bir espri anlayışına sahip yönetmen bu özelliğiyle birçok kişiyi güldürmeyi başarmıştır. Yönetmen Alfred Hitchock gibi yönetmenlerin filmlerine yaptığı göndermeleriyle de oldukça beğeni toplamıştır.

45. Werner Herzog – 1942 /

1942 yılında dünyaya gelen Alman yönetmen uzun metrajlı filmlerinin yanında belgeselleriyle de tanınır. Yönetmen ilk filmlerinin çekimi için gerekli bütçeyi toparlayabilmek adına bir çelik fabrikasında da çalışmıştır. Yönetmen 1982 yılında “Fitzcarraldo” filmiyle Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünün sahibi olmuştur.

44. Hayao Miyazaki – 1941 /

Japon anime dünyasının büyük kitlelere ulaşmasındaki en büyük paya sahip olan yönetmen, hem yetişkinlerin hem de çocukların büyük beğenisini toplamıştır. Hayal Gücü’nün sınırlarını zorlayan Hayao Miyazaki Ruhların Kaçışı, Yürüyen Şato, Rüzgarlı Vadi, Gökteki Kale ve daha birçok önemli animasyon filmini sinema dünyasına hediye etmiştir. Miyazaki, animasyon tekniğini kullanan en iyi yönetmenler arasında gösterilmektedir.

43. Robert Altman – 1925 / 2006

Henüz lisedeyken bir kayıt cihazıyla kayıtlar yaparak televizyon dünyasına adım atan Altman, belgesel, eğitim ve reklam filmleriyle kendini geliştirmiştir. Yolu Alfred Hitchock’la kesiştikten sonra yönetmenlik konusunda kendini geliştiren Altman sonrasında birçok uzun metrajlı filme imza atmıştır.

42. Luis Bunuel – 1900 / 1983

Birçok sinema otoritesi tarafından sinemanın en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen yönetmen, İspanya’da dünyaya gelmiştir. Yönetmenliğinin yanı sıra senarist olarak da birçok filme katkı sağlayan Bunuel, birçok festivalden ödüller almıştır.

41. Buster Keaton – 1895 / 1956

Değişmeyen surat ifadesiyle “Taştan Surat” lakabıyla ünlenen yönetmen henüz üç yaşındayken anne ve babasının rol aldığı oyunlarda gösteri dünyasıyla tanıştı. 25 yaşındayken ilk uzun metrajlı filmini çeken Keaton, 100’den fazla filme imza atmıştır. Alkol sorunuyla da mücadele eden yönetmen, kanserle mücadelesini kaybederek 1966 yılında hayatını kaybetmiştir.

40. Terry Gilliam – 1940 /

1940 yılında Amerika’da dünyaya gelen yönetmen 1968 yılında İngiliz vatandaşlığına geçmiştir. Yönetmen Bruce Willis ve Brad Pitt’in başrollerinde olduğu “12 Monkeys“ filmiyle izleyicisini şaşırtarak büyük beğeni toplamıştır.

39. Howard Hawks – 1896 / 1977

Genç yaşlardan itibaren sinema ile ilgilenen yönetmen 1926 yılında çekmiş olduğu “The Road Glory” isimli filmiyle sinema dünyasına yönetmen olarak adım atmıştır. Birçok filme imza atan yönetmen senaristliğini yaptığı ve Al Pacino’nun da oyunculuğuyla parladığı “Scarface” filmiyle büyük başarı yakalamıştır.

38. Peter Jackson – 1961 /

Düşük bütçeli filmlerle başladığı sinema yolculuğuna Yüzüklerin Efendisi, Hong Kong, Hobbit gibi devasa bütçelerle çekilmiş önemli yapımlarla devam eden Peter Jackson, dünyaca ünlü yönetmenler listemize girmeyi başarıyor. Yönetmen Yüzüklerin Efendisi sayesinde Oscar ödülü alan ilk Yeni Zelandalı yönetmen olarak da kayıtlara geçmiştir.

37. Elia Kazan – 1909 / 2003

Yaşam Boyu Onur Ödülü ve 2 Oscar Ödülü ile ne kadar büyük bir yönetmen olduğunu ispatlayan Elia Kazan Rıhtımlar Üzerinde, İhtiras Tramvayı gibi önemli filmlere imza atmıştır. Yönetmen, Zülfü Livaneli’nin “Sis” filminde de küçük bir rol almıştır. Yönetmen, HUAC soruşturmasında vermiş olduğu ifade nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştır.

36. James Cameron – 1954 /

Bilim kurgu merakı çok küçük yaşlardan başlayan James Cameron, Terminatör gibi kült bir filme imza attı. Bunun yanında Aliens, Titanik ve Avatar gibi ödüllü büyük filmler çeken yönetmen, Titanik filmiyle toplam 11 dalda Oscar ödülü almıştır.

35. François Truffaut – 1932 / 1984

 

Yönetmen Fransız Yeni Dalga akımının en önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Düz bir anlatımla izleyicisini yormayan yönetmen filmlerinde romantik unsurları sıkça kullanmıştır. Yönetmen 52 yaşında kanserden hayatını kaybetmiştir.

34. Wes Anderson – 1969 /

Yönettiği filmlerin her ayrıntısıyla özel olarak ilgilenen Wes Anderson bu yönüyle otoritelerin büyük takdirini toplamayı başarmıştır. Filmlerindeki masalsı anlatım sayesinde kendine özgü bir filmografi meydana getiren Anderson bu yönüyle de özel bir takipçi kitlesine sahip olmayı başarmıştır. Yönetmen son olarak “The Grand Budapeste Hotel” filmiyle adından söz ettirmiştir.

33. John Huston – 1906 / 1987

Amerikalı yönetmen Maltese Falcon, The Asphalt Jungle, The Treasue of The Sierra Madre, African Queen gibi filmleriyle tanınmaktadır. Oyuncu çeşitli filmleriyle birçok sinema ödülünün sahibi olmuştur. Yönetmen aynı zamanda Prizzi’s Honor filmi ile En İyi Yönetmen Akademi Ödülü’ne aday gösterilen en yaşlı yönetmen olmuştur.

32. Tim Burton – 1958 /

Filmlerinde sıkça gotik ögelere yer veren Tim Burton, izleyicilerine her filmde masalsı bir dünyanın kapısını arama fırsatı sunuyor. Gotik ve masalsı filmlere çok yakışan Johnny Depp, yönetmenin vazgeçemediği oyunculardan biri olmayı başarmıştır.

31. Brian De Palma – 1940 /

Alfred Hitchock’tan bolca etkilenen yönetmen filmlerinde şiddet, kan, röntgencilik gibi ögelere sık sık yer vermiştir. En başarılı filmleri arasında Scarface, Görevimiz tehlike, Carlito’s Way gibi yapımları gösterilmektedir.

30. Robert Zemeckis – 1952 /

80’li yıllarda çektiği “Geleceğe Dönüş” serisiyle büyük bir kitleye adını duyurmayı başaran yönetmen “Forrest Gump” ile 6 dalda Oscar ödülü alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Forrest Gump hala çekilmiş en iyi filmler arasında gösterilmektedir.

29. Andrei Tarkovsky – 1932 / 1986

1932 yılında dünyaya gelen Rus yönetmen sinema otoriteleri tarafından en iyi yönetmenler arasında gösterilmektedir. 70’li yıllara damgasını vuran Tarkovsky Solaris, Stalker, Nosthalgia gibi felsefi boyutu ağır basan filmlerle kendine özgü bir sinema dünyası yaratmayı başarmıştır. Bu da Tarkovsky’nin birçok yönetmen adayının kendisini örnek almasını sağlamıştır.

28. David Lean – 1908 / 1991

Kwai Köprüsü, Arabistanlı Lawrence, Doktor Jivago yönetmenin dünyaca tanınmasına başrol oynayan filmlerindendir. Yönetmen Sir David Lean Akademi ödülünün de sahibi olmuştur. Filmlerinde epik film türünü uygulayarak kendine has bir tarz geliştirmiştir. Yönetmen 1991 yılında hayata veda etmiştir.

27. Milos Forman – 1932 /

Çekoslovakya’da dünyaya gelen yönetmen daha sonra ABD vatandaşlığına geçmiştir. Guguk Kuşu, Amadeus gibi çok önemli yapıtlara imza atmıştır. Yönetmen, çok fazla film çekmese de her filmini çok ince bir işçilikle işleyerek her filminde seyircisini kendine hayran bırakmayı başarmıştır.

26. Paul Thomas Anderson – 1970 /

29 yaşındayken yönettiği “Magnolia” filmiyle olumlu eleştirilen alan yönetmen günümüzün en başarılı yönetmenleri arasında gösterilmektedir. Birçok ödülün sahibi olan Anderson’un Kan Dökülecek ve Ateşli Geceler filmleri de seyirciler tarafından çok beğeniler yapımlar arasındadır.

25. Sidney Lumet – 1924 / 2011

Filmlerinde polisiye ve mahkeme konularını ustalıkla işleyen yönetmen “12 Angry Men” isimli filmiyle adını efsaneler arasına yazdırmıştır. Beni Suçlu Bulun, Serpico, Köpeklerin Günü gibi filmlerle ölümsüzleşen yönetmen 2011 yılında hayata veda etti. Sidney Lumet başarılı sanat hayatıyla dünyaca ünlü yönetmenler listemizdeki yerini alıyor.

24. Woody Allen – 1935 /

Müzisyen olmasının da getirdiği duygusallık sayesinde eserlerinde romantizmi ustaca kullanan yönetmen, çoğunlukla kadın – erkek ilişkilerine getirdiği farklı bakış açısıyla sinema dünyasında kendine farklı bir yer edinmiştir.

23. Frank Capra – 1897 / 1991


Özellikle Amerikan insanının hayatına dair kesitlerine yer verdiği filmlerle adından söz ettiren yönetmen, II. Dünya Savaşı sırasında çektiği savaş belgeselleri ve propaganda filmleriyle de Amerikan halkının beğenisini toplayarak birçok ödül almıştır. Frank Capra 1991 yılında ölmüştür.

22. Fritz Lang – 1890 / 1976


Sinema tarihine damga vuran isimlerden biri olan Fritz Lang film çekimlerindeki büyük heyecanı ile sinemaya ne kadar tutkulu olduğunu herkese kanıtlamıştır. Yönetmen “Metropolis” filmiyle de sinema tarihine efsane bir film bırakmıştır.

20. Federico Fellini – 1920 / 1993


8,5 filmiyle hafızalara kazınan Federico Fellini, hayatı boyunca 27 filmin yönetmenliğini yapmıştır. Birçok festivalden sayısız ödül alan yönetmen, 3 kere de Oscar ödülünün sahibi olmuştur. Yönetmen, 1993 yılında doğduğu topraklar olan İtalya’da hayata gözlerini yummuştur.

19. David Lynch – 1946


Anlaşılması zor bir kişisel üslupla çektiği filmlerle adından söz ettiren David Lynch, seyircisini düşünmeye zorlayan filmlerle zihnin sınırlarını hayli zorluyor. 1980 yılında çekmiş olduğu “Elephant Man” filmiyle 8 dalda Oscar’a aday olan yönetmen Lost Highway, Muholland Drive gibi filmleriyle de adından sıkça söz ettirmiştir.

18. John Ford – 1894 / 1973


4 defa en iyi yönetmen ödülünü alan John Ford hafızalarda kovboy filmleriyle yer edinmiştir. Yönetmen Gazap Üzümleri, Çöl Aslanı, Kahraman’ın Sonu gibi önemli işlere imza atmıştır. Orson Welles tarafından en iyi yönetmenlerden biri olarak gösteren yönetmen ardından gelen birçok önemli yönetmen için de ilham kaynağı olmuştur.

17. David Fincher – 1962 /


Yönetmen, Yedi, Dövüş Kulübü, Benjamin Button’un Tuhaf Hikayesi gibi oldukça başarılı filmlerle tanınır. Fincher aynı zamanda birçok tanınmış sanatçının video kliplerine de yönetmenlik yapmıştır. Yönetmenin daha birçok etkileyici filme imza atacak gibi görünüyor.

16. Clint Eastwood – 1930 /


Sinema dünyasının yaşayan efsanelerinden olan Clint Eastwood, başarılı oyunculuk kariyerinin ardından yönetmenlik koltuğunun da hakkını vermeyi başarıyor. Karizmatik sanatçı oyunculuk kariyerinde çoğunlukla western filmlerde boy göstermesine rağmen yönetmenlik tecrübesinde daha farklı konularda filmler çekmiştir. Eastwood, Gran Torino, Sahtekar, Milyonluk Bebek gibi filmlerle en iyi yönetmenler arasına gireceğini bizlere kanıtladı.

15. Billy Wilder – 1906 / 2002


95 yıllık hayatında çekmiş olduğu 27 başarılı filmle Avusturya’nın en başarılı sanatçılarından biri olmayı başaran Wilder, Bazıları Sıcak Sever, Sunset Bulvarı, Garsoniyer, Çifte Tazminat gibi kült olmuş filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunmuştur. Günümüzden yaklaşık bir asır önce çekmiş olduğu birçok filmin şimdi çekilen filmlere ilham kaynağı olduğunu söylememiz gerek.

14. Ridley Scott – 1937 /


Üç kere Oscar’a aday gösterilen İngiliz yönetmen “Sir” unvanına layık görülmüştür. Gladyatör, Blade Runner, Kara Şahin Düştü, Hanniball, Alien, Cennet’in Krallığı, Robin Hood gibi önemli filmlere imza atmıştır. Daha önce reklam yönetmenliği de yapan Scott, bu alanda elde ettiği görüntü konusundaki tecrübelerini filmlerinde de kullanarak etkileyici sahnelerin çekilmesine katkıda bulunmuştur.

13. Christopher Nolan – 1970 /


Christopher Nolan için son dönemlerin en başarılı yönetmenlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. 1998 yılında “Takip” filmiyle başladığı yönetmenlik kariyerinde çıtayı çok yukarıya çekmiş ve birçok büyük ödülün sahibi olmuştur. Çekmiş olduğu Başlangıç, Akıl Defteri, Prestij, Kara Şövalye, Kara Şövalye Yükseliyor gibi filmler bizi Nolan’ın sinema dünyası için ne denli önemli bir karakter olduğunu gösteriyor.

12. Sergio Leone – 1929 / 1989


Western deyince ilk akla gelen yönetmenlerden olan Sergio Leone’nin çekmiş olduğu bir çok film IMDb’de kendine ilk sıralardan yer bulmuştur. Bu bile Leone’nin ne kadar büyük bir yönetmen olduğunu bizlere gösteriyor. Yönetmen İyi, Kötü ve Çirkin, Birkaç Dolar İçin, Bir Zamanlar Amerika’da Bir Avuç Dolar, Bisiklet Hırsızları gibi birçok kült filme imzasını atmıştır. Yönetmen, 1989 yılında Roma’da film hazırlıkları yaparken geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayata gözlerini yummuştur.

11. Charlie Chaplin – 1889 / 1977


Yaratmış olduğu “Charlot” karakteriyle sessiz sinema döneminde başlayan macera dünyaca ünlü yönetmenler arasında gösterilecek kadar büyük bir başarıyla devam etmiştir. Modern Zamanlar, Büyük Diktatör, Şehir Işıkları gibi filmleri günümüzde hala ilk günkü önemini korumaktadır. 1977 yılında Cenevre’de hayatını kaybeden Charlie Chaplin’in naaşı fidyeciler tarafından kaçırıldı ancak fidyeciler kısa süre sonra yakalandı. Yönetmenin kaybolan naaşı 3 ay sonra Cenevre Gölü’nden çıkarıldı.

10. Joel & Ethan Coen – 1954,1975


Adını sinema dünyasında “Coen Biraderler” olarak duyurmayı başaran ikili, Sam Raimi gibi usta bir yönetmenin yardımcılığını yaparak sinema sanatı hakkında büyük bir bilgi birikimi edinme şansını yakalamıştır. Filmlerinde sıklıkla kaçırılma temasını işleyen kardeşlerin etkileyici tarzı ikilinin geniş bir hayran kitlerine ulaşmasını sağlamıştır. Başta Big Lebowski olmak üzere İhtiyarlara Yer Yok, Fargo, Aramızda Casus Var, İz Peşinde gibi filmleri büyük başarı yakalamıştır.

9. Ingmar Bergman – 1918 / 2007


Şu anda hayatta olmayan oyuncu, yaşadığı 2005 yılında Times Dergisi tarafından dünyanın yaşayan en büyük yönetmeni olarak nitelendirmiştir. Babası bir papaz olan Bergman, filmlerinde papaz simgesini sıklıkla kullanmıştır. Birçok evlilik yapan yönetmen son evliliğini Liv Ullmann ile gerçekleştirmiştir. Yaban Çilekleri, Yedinci Mühür, Persona başta olmak üzere birçok kült filmin yönetmenliğini gerçekleştirmiştir. Yönetmen 1958 yılında “Yaşamın Eşiğinde” filmiyle Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünün sahibi olmuştur. Usta yönetmen 2007 yılında doğduğu ülke olan İsveç’te hayata veda etmiştir.

8. Orson Welles – 1915 / 1985


Yönetmenin çocukluğuna bakıldığında normal bir çocuktan çok daha farklı olduğu ve çok daha zeki olduğu görülüyor. Bu zeki çocuk 25 yaşına geldiğinde ise sinema tarihine damga vuran “Yurttaş Kane” filmi çekerek o zamandan ne kadar büyük bir yönetmen olacağına dair ipuçlarını vermiştir. Ardından gelen Üçüncü Adam, Bitmeyen Balayı, Dava, Beyaz Balina gibi filmlerle Orson Welles en iyi yönetmenler arasındaki yerini almıştır.

7. Akira Kurosawa – 1910 / 1998


Uzakdoğu’nun sinema dünyasına en büyük armağanlarından biri olan Akira Kurosawa dünya sinemasının de en büyük yönetmenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Japon disiplinini yönetmenin setlerinde de görmek mümkündü. Hayli disiplinli ve özverili bir şekilde çalışan yönetmen Yedi Samuray, Rashomoon, Rani Muhteşem Yedili, Dersu Uzala gibi çok önemli filmlere imza atmıştır.

6. Quentin Tarantino – 1963 /


Bizlere yıllardır izletilen konuları bir de Quentin Tarantino yorumuyla izleyin. Tarantino, kendine has üslubu, oyuncuları kullanma şekli, çekim teknikleri ile 1990’lı yıllardan itibaren Amerikan sinemasına bambaşka bir soluk getirmeyi başardı. Kanlı sahneleri işleyişi, etkileyici diyalogları ile Tarantino filmleri sinema dünyasında kendine çok farklı bir yer bulmayı başardı. Yönetmen Rezervuar Köpekleri’nin yakaladığı başarının ardından birçok etkileyici filmi seyircisiyle buluşturdu. Tarantino son olarak 2015 yılında vizyona giren The Hateful Hate ile hayranlarıyla hasret gidermiştir.

5. Francis Ford Coppola – 1939 /


Nicolas Cage’nin amcası olan ünlü yönetmen dünyaca ünlü yönetmenler arasında ilk sıralarda gösterilmektedir. Birçok başarılı filmde yönetmenlik yapan Coppola’nın en büyük eseri “Baba” serisi olmuştur. Baba seri ile yönetmen oldukça büyük bir kitle tarafından sevilmiş ve sinema otoriteleri tarafından büyük övgüler almıştır.

4. Steven Spielberg – 1946 /


Sinemanın dahi çocuğu olarak nitelendirilen Steven Spielberg 1946 yılında ABD’de dünyaya gelmiştir. Yönetmenin geniş bir yelpazede filmler çektiğini söyleyebiliriz. Filmlerin çoğunluğunda hayal gücünü zorlayan senaryoların birçok görsel ve işitsel efektle zenginleştirilerek izleyiciye seyir zevki yüksek bir film sunduğunu söyleyebiliriz. E.T, Jurassic Park, Indıana Jones gibi filmler yönetmenin bu tarzda çektiği filmlerin başında gelmektedir. Bunun yanında Güneş İmparatorluğu, Schindler’in Listesi gibi toplumsal olayları ele alan filmler de Spielberg’in filmografisinde kendilerine yer bulabilmiştir. 1975 yılında çekilen “Jaws” filmi ise yönetmenin dönemin şartlarından çok ötesini kullanarak müthiş bir gerçekçiliği yakaladığı filmlerindendir.

3. Martin Scorsese – 1942 /


Yönetmen 1942 yılında New York’ta dünyaya gelmiştir. Başarılı çalışmalarından dolayı 1997 yılında Amerikan Film Enstitüsü tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen Scorsese, 2007 yılında çekmiş olduğu “Köstebek” filmiyle “En İyi Yönetmen” Oscar ödülünün sahibi olmuştur. Yönetmen Kızgın Boğa, Taksi Şoförü, Casino gibi kült filmlerle adını duyurmuştur. Oldukça üretken bir sanat hayatı geçiren Scorsese Leonardo Di Caprio ve Robert De Niro ile birçok film çekmiştir. Yönetmen en son 2011 yılında vizyona giren “Hugo” isimli filmiyle sevenlerinin karşısına çıkmıştır.

2. Alfred Hitchcock – 1899 / 1980


1899 yılında dünyaya gelen yönetmen 70’e yakın filmiyle sinema tarihinin en önemli isimlerinden biri olmayı başaran Alfred Hitchcock filmlerindeki çekim teknikleri ve kurguyla ne kadar farklı bir yönetmen olduğunu kanıtlamıştır. Hitchcock filmlerinde genellikle gerilim ve cinayet konularını işlerken sık sık psikolojik ögelere de başvurmuştur. Bu da filmlerinin seyirciyi daha fazla etkilemesini sağlamıştır. Yönetmen 1980 yılında hayata gözlerini yummuştur.

1. Stanley Kubrick – 1928 / 1999


Stanley Kubrick, fotoğrafçı olmasının da etkisiyle filmlerinde her zaman estetik anlamda kusursuzluğu yakalamak için çabalamıştır. Bu da filmlerinin sanatsal açıdan çok daha görkemli olmasını sağlamıştır. Birçok önemli yönetmen Kubrick’i ilham kaynağı olarak gördüğünü ifade etmiştir. Bu da Kubrick’in sinema dünyası için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yönetmen, Nicole Kidman ve Tom Cruise’nin başrolde oynadığı Eyes Wide Shut filminin çekimlerinden birkaç gün sonra 7 Mart 1999 yılında hayatını kaybetmiştir. Stanley Kubrick, birçok otorite tarafından en iyi yönetmenler arasında ilk sırada gösterilmektedir.

A comment on "Dünyaca Ünlü En İyi Yönetmenler"

  1. Makinist says:

    Bisiklet Hırsızları filmini Sergio Leone değil De Sica çekmiştir. Yanlış bilgi yazılmış.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *