En Çok Tartışılan Filmler

0/5 Votes: 0
Report

Description

Kameraların hayatımıza girmesiyle başlayan sinema ,”yedinci sanat” olma unvanını bazı filmlerle perçinlerken, bazılarıyla bu unvanına adeta veda etmiştir. Sinema tarihi boyunca yapım şirketleri o kadar fazla film üretmiştir ki bunların çoğu tozlu arşivlerde yerini almış, bazıları sanatsal değerleriyle ödüllere doymamış ve klasikler arasına girmiş, kimi filmler ise tartışmalı içerikleri ve görselleriyle, yıllar geçse de bıraktığı etki geçmemiş ve en çok tartışılan sinema filmleri arasına girmiştir.En Çok Tartışılan Filmler listemizdeki filmler için Listverse sitesinden faydalanılmıştır. İşte o tartışmalı sinema filmlerden 10 tanesini sizler için değerlendirdik.

En Çok Tartışılan 10 Sinema Filmi

 

10. Salò-Salo – Sodomun 120 Günü – (Pier Paolo Pasolini, 1975) – IMDB: 6,0


Filmin konusu, İtalya’nın kuzeyinde kurulmuş ve Nazi yönetiminde bir bölge olan Salo Cumhuriyeti’nde geçer. Bölgenin ileri gelenleri, kız ve erkek 18 genci bir saraya hapsedip, ruhsal ve fiziksel işkenceler uygularlar. Dünya genelinde en çok tepki çeken ve yasaklanan filmlerden biridir.

9. Last Tango İn Paris – Paris’te Son Tango – (Bernardo Bertalucci, 1972) – IMDB: 7,1


Jeanne Parisli genç bir kadındır. Evlilik hazırlığı yaptığı sırada kiralık ev ararken bir apartman dairesi bulur. Ancak bu dairede Amerikalı Paul yaşamaktadır. Sıradan bir hayat yaşayan Jeanne, Paul’un çekiciğine dayanamaz ve onunla bu dairede seks yapmak için anlaşır. Ne gerçek isimlerini ne de kişisel bilgilerini ikisi de birbirine açıklamaz. Sadece kirli bir dairede, hayvani duyguların tatmin edilmesiyle geçen günler Jeanne’nin hayatını altüst edecektir. Film çok tartışma getirmiş, hatta Jeanne rolündeki Maria Schneider verdiği bir röportajda, filmdeki vahşi sahnelerden etkilenip, kendini uyuşturucuya verdiğini, intihar etmeyi dahi düşündüğünü söylemiştir.

8. The Passion of the Christ – Tutku-İsa Mesih’in Çilesi – (Mel Gibson, 2004) – IMDB: 7,1


Film, İsa Peygamber’in çarmıha gerilmesi olayından önceki son on iki saatini anlatır. İncil’e sadık kalınarak çekilmiştir. Yahudi hahamların desteği ve kışkırtması neticesinde dışlanan Hz. İsa, çarmıha gerileceği yere götürülürken, Roma askerlerinin yaptıkları akıl almaz işkencelere maruz kalır. Katolik dünyasında memnuniyetle karşılansa da, Yahudiler, yönetmen Gibson’a adeta linç kampanyası başlatmışlardır.

7. Natural Born Killers – Katil Doğanlar – (Oliver Stone, 1994) – IMDB: 7,3


Mickey ve Mallory, katil ruha sahip bir çifttir. İkisi de sıkıntılı ailelerde büyümüş, toplum tarafından dışlanmışlardır. Bunun acısını çıkarırcasına, Route 666 denilen otobana çıkıp rastgele katliamlar yaparlar. Ancak öldürdükleri insanlar arasında, hikâyelerini anlatması için bir kişiyi serbest bırakırlar. Zamanla medya tarafından kahraman ilan edilen çift artık birer medyatik canavar haline gelmiştir. En sonunda bir eczanede, polisler tarafından yakalanır ve birbirlerinden ayrılırlar.

6. Straw Dogs – Köpekler – (Sam Peckinpah, 1971) – IMDB: 7,5


Bir matematikçi olan David Summer ve İngliz eşi Amy, Amerika’dan, İngiltere’ye, Amy’nin doğup büyüdüğü kırsal köye yerleşirler. Amy’nin babasından kalma eve yerleşen çift, ahır bölümünün tamiratı için adam tutar ve bu adamların içinde Amy’nin eski sevgilisi de vardır. Bu durum ailenin, şiddet ve tecavüz dolu günlerini başlatacaktır. Büyük tartışma getiren film İngiltere’de 1984 yılında yasaklanmıştır.

5. Fahrenheit 9/11 – (Michael Moore, 2004) – IMDB: 7,5


Aslında bir belgesel-filmdir. Konusu, ikiz kulelerin yıkılması olayı ve bunu bahane gösteren George W.Bush Hükümeti’nin, Irak’a operasyon kararı üzerinde toplanır. Bin Ladin ailesiyle Bush ailesinin geçmişteki ilişkilerini, oğul Bush’un meşhur sakarlıkları, idaredeki bilgisizliği, mizahi olarak anlatılır. Cannes’te gösterime girdiğinde 20-25 dakika ayakta alkışlanmış bu sayede en uzun ayakta alkışlanan film olarak sinema tarihine geçmiştir.

4. The Last Temptation Of Christ – Günaha Son Çağrı – (Martin Scorsese – 1988) – IMDB: 7,6


Kutsal değerleri basitleştirerek, Hıristiyan dünyasının yozlaşmış durumunu da gözler önüne seren bir filmdir. Konusu, İsa Peygamber’in, son anına kadar onu bırakmayan Magdalalı Meryem ile yaşadığı ilişki etrafında döner. Öyle ki en büyük Peygamberlerden birisi olan Hz. İsa, bu filmde, taşıdığı misyon yerine, şehvetinin, arzularının peşinden sürüklenen sıradan bir kimse olarak tasvir edilmiştir.

3. JFK – JFK: Kapanmayan Dosya – (Oliver Stone, 1991) – IMDB: 8,0


New Orleans bölgesinde başsavcı olan Jim Garrison, ezberleri bozan Başkan John. F.Kennedy suikastından 3 sene sonra suikastı araştırmaya başlar. FBI tarafından gönderilen raporu kuşkulu bulur ve araştırmayı derinleştirir. Araştırma esnasında Başkan’ın kardeşi de dâhil olmak üzere tanıklar teker teker öldürülür, devletteki kayıtlar yok edilir. Film Amerika’nın kirli tarihini gözler önüne sererek, suikastla alakalı birçok konuyu gündeme getirmiştir.

2. A Clockwork Orange – Otomatik Portakal – (Stanley Kubrick, 1971) – IMDB: 8,3


Film, Geleceğin Britanya’sında geçer. Her açıdan yozlaşmış bir toplumun içinde çeteleşmiş, acımasız, bir grup genç, geceleri sokağa çıkıp, insanlara tecavüz, dayak gibi işkenceler yaparlar. Süt ve uyuşturucu karışımı içeceklerden içip, saldırganlıklarını arttırırlar. Çete lideri Alex bir gece arkadaşları tarafından ihanete uğrayıp, tuzağa düşürülür. Hapse girdiğinde, suçluları topluma kazandıran ve ilk defa uygulanan bir programa denek olarak alınır ve program sonunda başarılı olduğu için serbest bırakılır.

1. The Silence Of The Lambs – Kuzuların Sessizliği – (Jonathan Demme, 1991) – IMDB: 8,6


FBI öğrencisi olan Clarice Starling, bir senatörün kızını kaçıran seri katille ilgili bilgi almak için yamyam lakaplı Dr. Hannibal Lecter ile hapishanede görüşmeye gider ve günler süren görüşmeler sonucu farklı bir şekilde birbirleriyle yakınlaşırlar. Tam bir klasik haline gelen film başrol oyuncularının ustalığıyla da adından söz ettirmiştir. Ancak sonraki yıllarda birçok cinayet işleyen katil, filmdeki Hannibal karakterini örnek alarak cinayet işlediklerini itiraf etmiştir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *