Kitaplardan Uyarlanan Türk Filmleri

0/5 Votes: 0
Report

Description

Türk Edebiyatına damga vurmuş çok önemli yazarlarımızın romanları zaman içerisinde senaryolaştırılarak Türk sinemasına önemli eserler kazandırılmıştır. Özellikle 1960’lı ve 1970’li yıllar Kitaplardan uyarlanan Türk filmleri açısından en verimli geçen yıllar olma özelliğini korumaktadır. İzleyiciden alınan takdirler doğrultusunda birbirinden muhteşem roman uyarlaması film peş peşe sinemaya aktarılmış ve bu gün bile keyifle izlenilecek baş yapıtlar ortaya çıkmıştır. Hala senaryolaşmayı bekleyen çok önemli yazarlarımızın eserleri bulunmakla beraber, bazı önemli eserler hem sinemaya hem de dizi film olarak ekranlara aktarılmış, bazı eserler ise Tiyatroya uyarlanarak izleyici ile buluşturulmuştur. Kitaplardan uyarlanan Türk filmleri kategorimizde sizlere birbirinden güzel yapıtları İMDb puanlamalarını da baz alarak yirmi beşten geriye sıraladık. Umarım beğenir ve hatta bu muhteşem hikayeleri kitaplarından okuyarak daha derinden takip etme şansını yakalarsınız.

Kitaplardan Uyarlanan Türk Filmleri

 

25. İki Genç Kız – 2005 – IMDb: 5,7


Perihan Mağden’in aynı adlı romanından uyarlanan film, gerçek anlamda Türkiye’nin ilk gençlik filmi olarak tarihe geçmiştir.

24. Ağrı Dağı Efsanesi – 1975 – IMDb: 5,9


Büyük yazar Yaşar Kemal’in aynı isimli romanından beyaz perdeye uyarlanan filmde; Çoban Ahmet’le han kızı Gülbahar’ın efsanevi aşkları üzerinden, insanların geleneklerine bağlılığını, hiçbir gücün aşk karşısında duramayacağını ve aşkın her engeli aşabileceği anlatılıyor.

23. Kaçak – 1982 – IMDb: 6,2


Orhan Kemal’in aynı adlı eserinden uyarlanan Kaçak filmi özellikle oyunculuk performansları yönünden çok ses getirmiştir.

22. Eğreti Gelin – 2005 – IMDb: 6,3


Şükran Kozalı’nın Eğreti Gelinler kitabından uyarlanan sinema filmi, töre gereği kendisini evliliğe hazırlayan eğreti gelinine âşık olan bir delikanlının başından geçenler anlatılıyor.

21. Vurun Kahpeye – 1973 – IMDb: 6,5


Halide Edip’in ölümsüz eserinden uyarlanan aşk-namus-vatan üçgeni üzerine yapılmış muhteşem filmlerden birisidir. Kurtuluş Savaşında Kuva-yi Milliye birliklerinin bir kasabayı ikiye bölmesi ve yaşanan olaylar aktarılıyor.

20. Asılacak Kadın – 1986 – IMDb: 6,6

Pınar Kür’ün aynı adlı romanından uyarlanan filmde çocuk yaşta olan eşini gençlere peşkeş çekerek onları izleyen sapık eğilimli bir koca anlatılmaktadır. Seyircisiyle buluşmak için Danıştay kararı çıkartılan film bu özelliğiyle de izlenecek filmler arasına girmekte.

19. Cingöz Recai – 1969 – IMDb: 6,6


Peyami Safa’nın romanından uyarlanan filmde Selma’ya dede’den kalma mirasın üvey babası ile iş ortağı tarafından üzerlerine geçirme çabaları, kibar hırsız Cingöz Recai’nin de devreye girişiyle yaşanan olaylar anlatılmakta.

18. ÇalıKuşu – 1966 – IMDb: 6,7


Resat Nuri Güntekin’in 1922’de yayınladığı romanından uyarlanan filmde Öksüz kalarak teyzesinin yanına yerleşen Feridenin yatılı olarak bir Fransız okuluna verilmesiyle başlayan olaylar konu edilmektedir. Defalarca dizi film olarak da çekilen eser tam bir baş yapıttır.

17. Yılanı Öldürseler – 1981 – IMDb: 6,9


Yaşar Kemal’in ölümsüz romanının sinemaya uyarlamasında, yaşadığı köyün en güzel kızı Esme ile Abbasın aşkları anlatılır.

16. Kadının Adı Yok – 1987 – IMDb: 6,9


Duygu Asena’nın Romanından uyarlanan filmde, işinden ve kocasından ayrılan Işık’ın kendisiyle bir iç hesaplaşması ve bunları kaleme alması anlatılmaktadır.

15. Fahriye Abla – 1984 – IMDb: 7,2


Ahmet Muhip Dıranas’ın en bilinen şiirlerinden biri olan Fahriye Abla sinemaya çevrilen senaryosuyla oldukça büyük yankı uyandırmıştı. Fahriye aynı mahallede oturan ve babasının yanında çalışan Mustafa’ya aşıktır, ama Erzincanlı yaşlı bir kuyumcuya verilir. Düğünden sonra bakire olmadığı gerekçesiyle evine geri getirilir. Mustafa’yı vurarak namusunu temizleyen Fahriye hapse girer ve başka bir insan olarak dışarı çıkar.

14. Yaprak Dökümü – 1967 – IMDb: 7,4


Reşat Nuri Güntekin’in Yaprak Dökümü adlı romanından uyarlanan filmde, bir dönem değişikliğinin bir aile içindeki dramı aktarılmaktadır.

13. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – 1967 – IMDb: 7,5


Peyami Safa’nın aynı adlı eserinden uyarlanan filmde, uzaktan akrabası olan hercai ruhlu bir kızı umutsuz bir aşkla seven bacağı sakat ve kemik hastası Burhan’ın dramatik hikayesi anlatılır.

12. Mutluluk – 2007 – IMDb: 7,6


Zülfü Livaneli’nin aynı adlı eserinden uyarlanan filmde, ülkemizde yaşanan törelerin eleştirisi yapılmakta ve kararan bir hayat gözler önüne serilmekte.

11. Ağır Roman – 1996 – IMDb: 7,8


Metin Kaçan’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan filmde hayatın bir tarafında kendi hallerinde var olma savaşı veren bir grup mahallelinin acımasız iç düzeni anlatılmaktadır.

10. Sarı Mercedes – 1992 – IMDb: 7,9


Adalet Ağaoğlu’ tarafından bir yol hikâyesi olarak yazılan Fikrimin İnce Gülü eserinden beyaz perdeye uyarlanmış olan filmin çekimleri beş yılda tamamlanabilmiştir. Öksüz ve yoksul Bayramın Almanya’ya işçi olarak gitmesi ve biriktirdiği parayla aldığı Mersedes arabayla köye ulaşabilme çabaları anlatılır. Köye varmıştır varmasına da…

9. Susuz Yaz – 1964 – IMDb: 8,0


Necati Cumalı’nın 1962’de yazdığı hikayeden uyarlanan filmde, kendi arazisinde su çıkan Osman’ın köylülerle çatışması sonucu kardeşi Hasan’ın hapse düşmesi ve Osman’ın hem suya hem de yengesi Bahar’a sahip olma çabaları anlatılır.

8. Zübük – 1980 – IMDb: 8,5


Aziz Nesin’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış olan film mesleğinden ihraç edilmiş bir siyasetçi olan İbrahim Zübükzade ile ilgilenen gazeteci Yaşar’ın hikayesi dönemin politikalarını eleştiren bir dille anlatılmaktadır.

7. Uçurtmayı Vurmasınlar – 1989 – IMDb: 8,5


Feride Çiçekoğlu’nun yazdığı ve film sonrasında daha da ünlenen hikaye 1989 yılında Tunç Başaran tarafından beyazperdeye aktarılmış olup, çekimleri Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde gerçekleştirilmiştir. Annesi hapiste hükümlü olan beş yaşındaki bir çocuğun gözüyle kadınlar hapishanesinin ve sevginin öyküsü anlatılmaktadır. Küçük Barış’ın uçurtması özgürce uçabilecek mi mi gökyüzünde?

6. Hababam Sınıfı Tatilde – 1978 – IMDb: 8,8


Rıfat Ilgazın aynı adlı romanının sinemaya uyarlanan filmin dördüncü bölümün de daha fazla para kazanmayı düşünen okul müdürünün Çamlıca Lisesine kız öğrencileri kabul etmesiyle olaylar gelişir. Üstelik bu 4 kızı Hababam Sınıfına gönderir. Kısa zamanda Hababam Sınıfının haylazlıklarına uyum sağlayan kızlar tarafından erkeklere karşı bir savaş başlatılır. Sürekli hababamın tuzaklarına düşen kızlar erkeklerin arasına bir ajan yerleştirmeyi ve hababamın kendilerine karşı oynayacağı oyunları önceden öğrenmeyi planlarlar. Okuldan izcilik bahanesiyle Badi Ekrem’i kandırarak kaçan hababam maça gider ve maç dönüşü karşılarında Mahmut Hocayı bulurlar. Mahmut Hocanın cezası ise hababamın bir izcilik kampına gitmesi olacaktır.

5. Selvi Boylum Al Yazmalım – 1977 – IMDb: 8,8


Ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un 1970 yılında yayımlanmış ve büyük ses çıkaran aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış filmde, Kadir İnanır’ın oynadığı kamyon şoförü İlyas, İstanbul’dan köye gelerek Türkan Şoray’ın oynadığı Asya ile aşk evliliği yapar. Doğan çocuklarına Samet ismini koyan çift İlyas’ın işi gereği sık sık yolculuğa çıkması sonucu evde çocuğuyla yalnız kalan Asya büyük fedakarlıklar yaparak bu duruma göğüs germektedir. Bir gün yol dönüşü İlyas’ın eve dönmeyerek başka bir kadına gittiğini pencereden gören Asya evden kaçar. İşleri iyice bozulan İlyas Asya’nın karşısına bu durumda çıkmak istemez ve git gide bunalıma girerek Asya’yı boşar. Asya bu acıya dayanamayarak oğluyla birlikte yollara düşer ve Cemşit’e rastlar. Onlara kol kanat geren Cemşit mi, yoksa büyük aşkı İlyas mı? Bir gün İlyas karşılarına çıktığında büyük aşkı ve kendisine zor gününde kucak açan farklı iki adam arasında bir tercih yapmak zorundadır.

4. Hababam Sınıfı Uyanıyor – 1977 – IMDb: 8,9


Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı romanından uyarlanan filmin üçüncü bölümünde, hababam sınıfı’na Ahmet adında çalışkan bir öğrenci verilir. Hababam Mahmut hocanın çok takdir ettiği Ahmet’i ilk başta köylü görerek alay ederler ve Ahmet’i kendilerine benzetmeye çalışırlar. Ne var ki, Ahmet umdukları kadar kolay pes etmeyen, oldukça duyarlı bir çocuktur. Bu filmin bir özelliği de Tarık Akan’ın bölümde rol almayışıdır.

3. Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı – 1976 – IMDb: 9,0


Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı romanından uyarlanan filmin ikinci bölümünde, sahte diplomalarla Mahmut Hoca’yı kandıran Hababamlar yine sınıfta kalmış ve mezun olamadıkları için kürkçü dükkanı olan Çamlıca Lisesi’ne geri dönmüşlerdir. Yaşları lise öğrenimi için oldukça ilerleyen öğrencilerin arasındaki baba olan bile vardır. Damat Ferit mecbur kalarak bebeğini de liseye getirmiştir. Peki bu bebek nasıl gizlenip büyütülecektir?

2. Süt Kardeşler – 1976 – IMDb: 9,0


Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın aynı isimli romanından uyarlanan bu filmde, yıllardır kimseye kaptırmadığı konağın sahibesi Melek Hanım sütoğlu olan Şaban zannederek Şaban’ın arkadaşı Ramazan’ı evine misafir olarak kabul eder. Fakat abisi Hüsamettin’den korkarak Ramazan’ı ona damadı Bayram olarak tanıtır. Ardından gerçek Şaban ve gerçek Bayram’ın da konağa gelişleriyle işler iyice karışmakta, bu sırada konağa Gulyabani adında bir esrarengiz canavarı da dadanınca asıl şamata kopmaktadır.

1. Hababam Sınıfı – 1975 – IMDb: 9,5


Hababam Sınıfı, unutulmaz serinin ilk bölümü olarak Rıfat Ilgaz`ın Hababam Sınıfı romanından uyarlanmıştır. Filmim konusu ise, öğrencilik hayatları haylazlık ve tembellik üzerine kurulu bir sınıf öğrencinin, Özel Çamlıca Lisesi’nde yatılı olarak yaşadığı bazen komik, bazen de duygulu hikayeleri anlatılmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *