Muhteşem Görselliğe Sahip Olmasına Rağmen Çok Az Bilinen 15 Film

0/5 Votes: 0
Report

Description

Filmlerde ne ararız? Sağlam bir senaryo mu? Gişe başarısı mı? Yoksa olağanüstü bir görsellik mi? Görsel açıdan etkileyici bir film çok eski zamanlarda siyah beyaz olarak çekilmiş olsa bile mutlaka fark edilir. Replikleri ezberleyecek derecede tekrar tekrar seyretseniz de, filmdeki muhteşem görüntülerden bıkmazsınız.

en-iyi-gorsel-filmler

Zamanımızda görsel açıdan etkileyici filmler yapmak o kadar zor değil, ama görselliği gözetirken özü kaçırmak da mümkün. Sadece harika görüntüleri sağlam bir senaryo ile birleştirebilen filmler klasik olmayı hak ediyorlar.

gorsel-filmler

Pek çok film yapımcısı görsel açıdan başarılı filmler sunmakla ünlüdür. Andrei Tarkovsky, Terrence Malick, Wes Anderson, Pedro Almodovar güzel görüntüleri ile bilinen filmler çekmekle tanınan isimlerden bazılarıdır. Listemizde bu filmlerden söz etmeyeceğiz. Daha az bilinen ama görsellikleri ile konuşulmayı hak eden filmleri tanıtacağız. Filmler IMDB puanına göre sıralanmıştır.

Görsel Filmler

 

15. The Assassin (Suikastçı) , Hou Hsiao – Hsien, 2015 – IMDB: 6,4

the-assassin
Tayvanlı yönetmen Hsien’in dönem draması, son yıllarda çekilmiş ve görsel açıdan eşsiz filmlerden bir tanesidir. Uzun ve durağan çekimleri ile birlikte Uzakdoğu estetiği filmde dikkat çekmektedir.Herkesin beğenisine hitap etmeyebilir. Hou’nun yavaş sinema stiline aşina değilseniz, bu filmi sıkıcı bulacaksınız demektir. Bu görsel ziyafetin tam anlamıyla tadını çıkarabilmek için açık fikirli ve her zaman gördüklerinizden oldukça farklı bir deneyim yaşamaya hazırlıklı olmak gerekir. Sekizinci yüzyılda Tang Hanedanı zamanında geçen hikayede, ustası tarafından ahlaksız devlet görevlilerine suikast düzenlemekle görevlendirilen Nie’nin hikayesi konu edilmektedir.

14. The Horse Thief (At Hırsızı) Tian Zhuangzhuang, 1986 – IMDB: 7,2

the-horse-thief
Çinli 5. jenerasyon yönetmenleri bilenler Zhang Yimou’nun veya Chen Kaige’nin şaşırtıcı görsellikle bezeli filmlerini hatırlar ama bu dönemin en kıymetli filmlerinden biri At Hırsızı’dır. Filmde Budist törenleri ve Tibet’in şahane manzaralarına odaklanılmıştır. Martin Scorcese’nin favori filmlerindendir.

13. Blood and Black Lace (Kan ve Siyah Dantel) , Mario Bava, 1964 – IMDB: 7,3

blood-and-black-lace
Mario Bava uzun zaman İtalyan meslektaşı Dario Argento tarafından gölgede bırakılmıştır. Çünkü yaptığı hiçbir film Argento’nun Suspiria’sının seyirci seviyesine ulaşamadı. Ancak görsellik ustası olarak kazandığı ün giderek arttı. Argento henüz film yapmamışken, Bava 1964 yılında bu çıkış filmini çekmişti. Meşhur giallo üslubunu ( yarı gizemli cinayetler) keşfeden de Bava’dır.Blood and Black Lace’in konusu, maskeli bir katilin güzel modelleri takip etmesi ve öldürmesi olarak özetlenebilir.

12. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford ( Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı), 2007 – IMDB: 7,5

the-assassination-of-jesse-james-by-the-coward-robert-ford
İngiliz görüntü yönetmeni Roger Deakins bu alanda 13 kez aday gösterildi ama kazanamadı. Ama ödül alacak olsaydı bu filmle alırdı. Deakins’in olağanüstü yeteneği gece sahnelerinde ortaya çıkmaktadır. Filmin başındaki tren soygunu sahnesi ise unutulmaz sahneler arasında yerini almıştır.

11. Picnic at Hanging Rock (Hanging Rock’ta Piknik), Peter Weir, 1975 – IMDB: 7,6

picnic-at-hanging-rock
Peter Weir’in bu filmi, cinsel içerikli sahneler içermeyen ama tensel, korkunç görüntüleri olmayan ama korku filmi olarak bilinmektedir. Her bir sahnesinin çerçevelenip duvara asılabilecek kadar güzel olduğu iddia edilir.Filmde bir piknik sırasında birkaç öğrenci ve bir öğretmenin hiç iz bırakmadan ortadan kaybolması anlatılmaktadır.

10. Sawdust and Tinsel ( Çıplak Geceler) ,Ingmar Bergman, 1953 – IMDB: 7,7

sawdust-and-tinsel
İsveçli sinema devi Ingmar Bergman ve görüntü yönetmeni Sven Nykvist birlikte çok güzel filmler yaptılar. The Virgin Spring (Genç Kız Pınarı), Persona ve Cries and Whispers (Çığlıklar ve Fısıltılar) gibi. Bu ortaklığın az bilinen ürünlerinden biri olan bu film, Bergman’ın erken dönem şaheserlerinden sayılır. Açılıştaki rüya sahnelerinin sinematografisi ve ayna sahnelerinin nefis kompozisyonu dikkat çekmektedir.Yaşlanmakta olan bir sirk yöneticisi ayrıldığı karısı ve çocuklarını ziyaret etmektedir. Bu arada adamın genç sevgilisinin başka biri ile ilişkisi vardır.

9. A Day in the Country (Kırlarda Bir Gün) ,Jean Renoir, 1936 – IMDB: 7,8

a-day-in-the-country
Renoir genellikle yaratıcı teknikleri ile bilinir. Ancak bu filminde teknikle birlikte doğa ananın güzelliğini de yansıtmaktadır. Bir dükkan sahibinin ailesi ile birlikte kırlarda geçirdiği bir gün anlatılır. Kızı handaki genç adama aşık olacaktır. Seine nehri boyunca çekilen film aslında tamamlanmamış bir eserdir. Ama botta geçen güzel sahne için bile seyretmeye değer. İlk sahnelerde bir köy hanı yer alır. Renoir çoğunlukla kamerayı sabitler. Sonra birden bir pencere açılır, içeriye ışık dolar, seyirci ağaçları ve çimenleri yalayan rüzgarı görür, bir anne ve çocuğu yaz havasında yürüyüş yapmaktadır. Böylece kısa bir anda hayat ve doğa aniden seyircinin önüne gelir ve şaşırtıcı görsellik sürer.

8. Purple Noon (Kızgın Güneş) , Rene Clement, 1960 – IMDB: 7,8

purple-noon
Patricia Highsmith romanı Yetenekli Bay Ripley’den serbest bir uyarlama olan filmde yakışıklı Alain Delon başroldedir. Hem görsellik hem de hikaye anlatımı açısından bir Fransız klasiğidir. Sonraki yıllarda çekilen ve Matt Damon’ın başrolde yer aldığı ve romanla aynı adı taşıyan filme de ilham vermiştir.

7. I am Cuba ( Ben Küba’yım), Mikhail Kalatozov, 1964 – IMDB: 7,9

i-am-cuba
Ünlü Empire dergisi en iyi yönetmenlere favori film sahnelerini sormuştu. Pek çoğu bu filmden bahsederek bazı sahnelerin nasıl çekildiğini anlayamadıklarından söz etmişti. Film, Scorsese ve Coppola 1990 larda filmin üzerinde çalışmalarına kadar adeta unutulmuştu. Başlangıçtaki uzun çekimin ağızları açık bıraktığı söylenir.Küba devrimi üzerine olan senaryosu, filmin görselliğinin çok gerisinde kalmıştır. Görüntü Yönetmeni Sergei Urusevsky görsel bir şair olarak nitelendirilmektedir.

6. The Story of Last Chrysanthemums ( Son Krizantemlerin Öyküsü) , Kenji Mizoguchi, 1939 – IMDB: 7,9

the-story-of-last-chrysanthemums
Kadınların toplumdaki geleneksel yeri hakkında güzel ve üzücü filmler yapan Mizoguchi, bu filmde 6 dakikaya varan uzun sahneler kullanmıştır. Döneme ait kullandığı detaylar, görkemli kamera stili ile unutulmaz bir film yapmıştır.

5. The Trial (Dava) , Orson Wells, 1962 – IMDB: 7,9

the-trial
Orson Wells 26 yaşındayken sinema tarihindeki en büyük ve en fazla üzerinde tartışılan filmlerinden biri olan Citizen Kane’i (Yurttaş Kane) yapmıştı. Bazıları daha sonra çektiği Dava’nın da Yurttaş Kane kadar iyi olduğunu düşünür. Işık kullanımı, kaydırmalı çekimleri oldukça etkileyici bulunmuştur. Kafka’nın romanından uyarlanan filmde, Josef K.’nın bir sabah uyandığında odasında polislerle karşılaşması, kendisine yargılandığının söylenmesi ama suçundan habersiz olması anlatılmaktadır.

4. Charade (Öldüren Şüphe) Stanley Donen, 1963 – IMDB: 8,0

charade
İçinde Audrey Hepburn’ün olduğu her filmin zaten görsel olarak harika olduğunu söylemeye gerek yok. Bu romantik komedi sık sık Hitchcock’un yapmadığı en Hithcockvari film olarak anılır. Tabii bir de Audrey Hepburn’un moda gösterisi, şahane kostümleri ve Paris’in güzel manzaraları akılda kalmaktadır. Müzikleri de Henry Mancini yaptığından, film hem göze hem kulağa hitap etmektedir. Regina, tatilden döndüğünde kocasıyla boşanmaya karar vermiştir. Ama kocası öldürülmüştür. İşler bundan sonra daha da sarpa saracaktır.

3. The Conformist (Konformist) , Bernardo Bertolucci, 1970 – IMDB: 8,1

the-conformist
The Conformist, Bernardo Bertolucci’nin film tarihine eşsiz sinematografisi ile geçen eseridir. Bu film aslında hak ettiği kadar incelemeye tabi tutulmamıştır çünkü birkaç sene öncesine kadar videosu çıkmamıştı. Bu filmin görselliği izleyen herkesi etkileyecektir. Film endüstrisinde o kadar yankı yaratmıştı ki Francis Ford Coppola, Apocalpse Now filmini çekeceği zaman The Conformist’in görüntü yönetmeni ile çalışmıştı. Vittorio Storaro sinema dünyasında görüntünün şairi olarak isim yapmıştı. Konformist’teki stilize planlar, canlı renk ve ışık kullanımları, akıp giden kamera hareketleri o kadar ön planda idi ki, filmin ağır siyasal hikayesini gölgelediği bile iddia edilmiştir. Filmde, Marcello Clerici ( Jean – Louis Trintignant) adındaki faşizm taraftarı bir genç adam üzerinden Mussolini yılları anlatılır. Aynı zamanda gündeme getirmek istemediği hatıraları olan Clerici’nin bu geçmişten dolayı geliştirdiği kompleks psikolojik çıkmazlar da göz önüne serilmektedir.

2. Shadows of Forgotten Ancestors ( Unutulmuş Ataların Gölgeleri), Sergei Parajanov, 1965 – IMDB: 8,1

shadows-of-forgotten-ancestors
Sovyet sinemasından bahsedilirken, Andrei Tarkovsky ilk akla gelen yönetmendir. Çok az insan, Tarkovsky’nin yakın dostu Parajanov’un görsellikte çok başarılı filmler çektiğini bilmez. Bu film, büyük bir ağacın tepesinden yapılmış çekimle başlar ve eşsiz bir görüş açısı çekimi ile devam ederek ağacın kesilmesini yansıtır. Tarkovsky sinemasının hayranı iseniz Parajanov’un da filmografisine göz atmalı veya en azından bu filmine bir şans vermelisiniz. Filmin konusuna gelince, eski bir halk hikayesi anlatılmaktadır. Ivan ve Marichka’nın ölümsüz aşkını lirik bir dille anlatan film, Rus köy yaşamından kesitler sunmaktadır.

1. The Earring of Madame de…(Madame…nın Küpesi) Max Ophüls, 1953 – IMDB: 8,1

the-earring-of-madame-de
Yönetmen Max Ophüls, Stanley Kubrick’in büyük hayranlık duyduğu ve ilham aldığı sinemacılardan biriydi. Eleştirmen Andrew Sarris’e göre bu film gelmiş geçmiş en iyi filmdir. Zarif ve uzun çekimleri ve İtalyan aktör – yönetmen Vittorio De Sica’nın başroldeki performansı ile ünlüdür. 19. yüzyıl sonlarında,varlıklı bir generalin karısı ,Kontes Louise kocasının evlendikleri gün hediye verdiği küpeleri, borçlarından dolayı satar ve kocasına küpeleri kaybettiği yalanını söyler. Ama kocası bu yalanı kısa zamanda öğrenecek ve trajik yanlış anlamalar serisi başlayacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *