Yolu Osmanlı Döneminden Geçen Osmanlı Filmleri

0/5 Votes: 0
Report

Description

Osmanlı Filmleri, Türk sinemaseverlerin en sevdiği konular arasında yer almaktadır. Tarih geçmişiyle yüzleşmek isteyenler için işte oracıkta durmaktadır. Toplumlar açısından kendi tarihlerinin belli kesitleri vardır. Bizler için Osmanlı Dönemi böyle bir dönemdir. Osmanlı, beylikten imparatorluğa uzanan 624 yıllık bir tarih dilimini kapsamaktadır.

Bu dönem, sosyolojik, kültürel açıdan bir çok kere ele alınmıştır ve alınmaya devam edecektir. Sinema, diğer bir çok tarihi dönem gibi Osmanlı Dönemi’ni de görmezden gelmemiş ve bu tarihi birikim adına bir çok film ortaya koymuştur. Biz de listefilm ekibi olarak sizler için yerli ve yabancı bir çok yapımı araştırıp, derledik. Sonunda tam tamına 41 filmlik bir liste çıkardık.
İşte o 43 filmlik Osmanlı filmleri listemiz:

Table of Contents

Osmanlı Filmleri

Eve Giden Yol 1914 – 2006 – IMDb: 5,0

eve-giden-yol-1914
Yönetmen: Semir Aslanyürek
Osmanlı… Birinci Dünya Savaşı yılları… Mahmut (Erdal Beşikçioğlu),katil olmamak için toprağını, ailesini ve sevdiğini geride bırakır. Yıllar sonra evine geri dönen Mahmut, bir yandan sevdiklerine kavuşmak bir yandan da kendini aklamak için sabırsızlanmaktadır.

Osmanlı Cumhuriyeti – 2008 – IMDb: 5,1

Osmanlı Filmleri
Osmanlı Filmleri

Yönetmen: Gani Müjde
”Mustafa Kemal olmasıydı…” temasıyla yola çıkan ve sömürü altında bir cumhuriyete sahip bir Osmanlı tahayyülü sonucu ortaya çıkan bir Ata Demirer komedisi. Osmanlı Filmleri arasında çokça eleştiri alsa da; başarılı bir yapım olduğunu söyleyebiliriz.

Abdülhamit Düşerken – 2002 – IMDb: 5,8

abdulhamit-duserken
Yönetmen: Ziya Öztan
Nahid Sırrı Örik’in aynı adlı kitabından senaryolaştırılmıştır. İkinci Meşrutiyet’in ilanı, Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilmesi, 31 Mart olayları, Harekât Ordusu’nun İstanbul’a gelişi gibi tarihsel perspektiften sunulan olaylara bir filmin olmazsa olmazı ”aşk” teması da eklenilmiştir! Osmanlı Filmleri arasında başarılı bir yapımdır.

You Can’t Win ‘Em All – Paralı Askerler – 1970 – IMDb: 6,1

you-cant-win-em-all
Yönetmen: Peter Collinson
Filmin tamamı Türkiye’de çekilmiş yıllarca sansüre uğradığı için ancak 2011 yılında Türkiye seyircisiyle bir kitle platformu buluşabilmiştir. Fikret Hakan Salih Güney, Erol Keskin,Yüksel Gözen, Bülent Gültekin, Mümtaz Alpaslan, Suna Keskin ve Kayhan Yıldızoğlu gibi Türkiyeli oyuncular da film de rol almışlardır.

Josh ve Adam adındaki paralı askerler silah ticareti amacıyla Anadolu’ya gelir. Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’na şahitlik edip onlardan etkilenince değişimleri kaçınılmaz olacaktır. Osmanlı Filmleri sevenlerdenseniz; kült bir yapım olan Paralı Askerler, ilginizi çekebilir.

The Cut – Kesik – 2014 – IMDb: 6,2

the-cut
Yönetmen: Fatih Akın
Osmanlı Filmleri – 1915 Mardin’inde bir gece ansızın sürgün edilen ve ailelerinden koparılan erkekler arasında demirci ustası Nazarat Manukyan da vardır. Nazarat, o gün ayrılmak zorunda kaldığı kızlarının izini bulup aradan geçen yıllara rağmen onların kavuşmanın arzusuyla kendisini yollara vurup diyar diyar dolaşmaya başlar.

Osmanlı Filmleri: Harem Suare – 1999 – IMDb: 6,2

harem-suare
Yönetmen: Ferzan Ozpetek
Yakın zamanımızda ”harem dizileri ve filmleri” furyasının yaygınlaşması 2000’den hemen önce Ferzan Özpetek’in başlattığı bir filme dayandırabilir miyiz? 1908 yılında Sultan Abdülhamit’in Yıldız Sarayı’ndayız ve sarayın hareminden yansımalar izliyoruz.

Çanakkale 1915 – 2012 – IMDb: 6,4

canakkale-1915
Yönetmen: Yeşim Sezgin
Osmanlı Filmleri – Turgut Özakman’ın Diriliş adlı eserinden yine Özakman tarafından senaryosu yazılan bir filmdir, Çanakkale 1915. Destansı bir dirilişin öyküsü…

Mavi Sürgün – 1993 – IMDb: 6,6

Yönetmen: Erden Kiral
Osmanlı Filmleri – Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı)’nın aynı adlı otobiyografik eseri filmleştirilmiştir. Halikarnas Balıkçısı, Osmanlı’nın asker kaçaklarını yargılanmadan infaz etmesini sert bir şekilde kaleme aldığı için Bodrum’a sürgün edilmesi ve orada geçirdiği ilk dönemler evvelinde özel yaşamından izdüşümler eşliğinde aktarılmıştır.

Vurun Kahpeye – 1949 – IMDb: 6,6

vurun-kahpeye
Yönetmen: Lütfi Akad
Aliye (Sezer Sezin) Öğretmen’in işgal altındaki Osmanlı toprağında öğrencileriyle ülkeyi aydınlık yarınlara taşımak için gayret etmesini kabullenemeyen karanlık yüzlü yobazlar tarafından katledilişi konu edildiği Halide Edip Adıvar roman uyarlaması. Osmanlı Filmleri arasında güçlü bir yapımdır.

Sinekli Bakkal – 1967 – IMDb: 6,7

sinekli-bakkal
Yönetmen: Mehmet Dinler
Osmanlı Filmleri – Halide Edip Adıvar’ın aynı adlı eserinden uyarlanıp sinemaya aktarılmıştır. İki farklı dinden iki farklı kültürden iki insanın aşkı. Rabia (Türkan Şoray) ile Peregrini (Ediz Hun) izdivacı. Bu izdivacın önünde set gibi duran tabular bu aşka engel teşkil etmekteyse de kolay pes etmek yoktur.

Mustafa – 2008 – IMDb: 6,8

mustafa
Yönetmenler: Can Dündar, Haci Mehmet Duranoğlu
Osmanlı Filmleri – Atatürk’ün ölümünün 70. sene-i devriyesinde onun insancıl yönüyle tanışıyoruz. Can Dündar, Atatürk’ü belki ilk defa günahlarıyla ve sevaplarıyla böyle apaçık gün yüzüne çıkartıyor. Goran Bregoviç’in bestelediği müzikler de cabası.

Köroğlu – 1968 – IMDb: 6,9

koroglu
Yönetmen: Atıf Yılmaz
Köroğlu ile birlikte dağları mesken tutup kavgamızı ve aşkımızı savunuyoruz. Osmanlı Filmleri arasında en bilinenlerden birisidir.

Cenneti Beklerken – 2006 – IMDb: 6,9

cenneti-beklerken
Yönetmen: Derviş Zaim
Osmanlı Filmleri – 17 yy. Osmanlı’sında başkent İstanbul’dayız. Minyatür ustası Eflatun (Serhat Tutumluer ile birlikte dogmalara karşı çıkıp portreler çiziyoruz. Bir zaman sonra savrulup giden bir savaş kervanında Leyla (Melisa Sözen) ile aşka yelken açıyoruz. Cehennemin orta yerinde cenneti bekliyoruz.

Pascali’s Island – Pascali’nin Adas – 1988 – IMDb: 6,9

pascalis-island
Yönetmen: James Dearden
Barry Unsworth’un aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmıştır. Pascali, Osmanlı’nın sadık bir casusudur. Osmanlı egemenliğindeki bir adada sürdürdüğü casusluk işini yıllardan sonra sorgulamaya başlar. Osmanlı Filmleri arasında sevilen bir yapımdır.

Yedi Kocali Hürmüz – 1971 – IMDb:7,0

yedi-kocali-hurmuz
Yönetmen: Atıf Yilmaz
Sadık Şendil’in aynı adlı tiyatro oyunu filmleştirilmiştir. 19. yüzyılın sonları… İstanbul’un bir semtinde kendi halinde yaşayan Hürmüz (Türkan Şoray), kocası tarafından bir çok kadınla aldatıldığını anlayınca kendisi de benzer bir yola başvurup erkekleri parmağında oynatma gayretine girişecektir.

Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 – 2013 – IMDb:7,1

eve-donus-sarikamis-1915
Yönetmen: Alphan Eşeli
I. Dünya Savaşı… Osmanlı’nın Ruslar’a karşı yaptığı Sarıkamış Harekatı’nın neticesinde vahim sonuçlara varan sonuçlar alınmıştır. Film, farklı sosyokültürel yapı ve statüden 8 insanın bir araya gelmesi sonucunda eve dönüş hikayelerini kendine konu edinmiştir.

The Water Diviner – Son Umut – 2014 – IMDb:7,1

the-water-diviner
Yönetmen: Russell Crowe
Connor (Russell Crowe), Avustralyalı bir çiftçidir. Connor’un oğulları Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’yla savaşan Anzak askerlerindendir. Oğullarının peşine düşüp Osmanlı topraklarında onları aramaya başlar. Connor’un bu arayışındaki destekçileri ise Hasan (Yılmaz Erdoğan) ve Cemal(Cem Yılmaz) adındaki Osmanlı subaylarıdır.

Veda – 2010 – IMDb:7,1

veda
Yönetmen: Zülfü Livaneli
10 Kasım 1938… Atatürk hayatını kaybedince yaveri ve çocukluk arkadaşı Salih Bozok gözünü bir an bile kırpmadan Atatürk’süz bir hayatı hiçe sayıp o an intihar eder. Salih Bozok, geride oğlu Muzaffer’e bir mektup bırakmıştır. Bu ”veda mektubu”ndan yola çıkıp Salih Bozok’un gözünden bir Atatürk anlatısı sunuyor seyircisine Veda filmi.

İstanbul Kanatlarımın Altında – 1996 – IMDb:7,1

istanbul-kanatlarimin-altinda
Yönetmen: Mustafa Altıoklar
Osmanlı … 17. Yüzyıl… IV. Murat’ın dönemindeki icraatları dönemin yaşayış şekli aracılığıyla ve Hazarfen Ahmet Çelebi anlatısıyla bir arada verilmiştir.

Turetskiy Gambit – Türk Hamlesi – 2005 – IMDb:7,1

turetskiy-gambit
Yönetmen: Dzhanik Fayziev
Boris Akunin Turetskiy Gambit (Türk Hamlesi) adlı romanından uyarlanmıştır. 93 harbini sırasında Enver Efendi adlı Türk ajanının Ruslara sızmasını konu edinen film Rus sinema tarihinin en yüksek bütçeli yapımlarından biri olan film, gişedeki ilk iki gününde 2 milyon hasılat elde etmiş ve o dönemler Harry Potter’ın rekorunu egale etmiştir.

Son Osmanlı Yandım Ali – 2007 – IMDb:7,2

son-osmanli-yandim-ali
Yönetmen: Mustafa Şevki Doğan
Bir çizgi roman uyarlaması. Suat Yalaz’ın aynı adlı çizgi romanı filmleştirilmiştir. İşgal İstanbul’u. Bitirim külhan beylerinden biri Yandım Ali’nin umurunda olmayan memleket meseleleri Mustafa Kemal ile yolunun kesişmesiyle neticesinde değişime uğrayacaktır. Böylece Yandım Ali, Kurtuluş Savaşı’nın yılmaz bir neferi haline gelecektir.

Çakırcalı Mehmet Efe – 1950 – IMDb:7,2

cakircali-mehmet-efe
Yönetmen: Faruk Kenç
Murat Sertoğlu’nun romanı beyazperdeye uyarlanmıştır. Dağlarda yaşayan efeler üzerine bir dönem anlatısı. Osmanlı bir fermanla efelerin dağdan ovaya inmelerine müsaade eder. Ahmet Efe de ovaya inen efelerden biridir ama ovaya iner inmez hasımlarınca öldürülür. O sıralar çocuk olan ve büyüyünce Çakırcalı Mehmet Efe unvanını alacak oğlu ise babasının intikamı için gün saymaktadır.

İngiliz Kemal Lawrense Karşı – 1952 – IMDb:7,2

ingiliz-kemal-lawrense-karsi
Yönetmen: Ömer Lütfü Akad
Yıl 1919… İstanbul işgal altında. İngiliz Kemal (Ayhan Işık) işgal İstanbul’unda kendi halkı adında casusluk yapmaktadır. İngiliz Kemal’in peşinden İstanbul’un o debdebeli yıllarında maceralara anlatılır.

120 – 2008 – IMDb:7,2

120
Yönetmenler: Özhan Eren, Murat Saraçoğlu
Birinci Dünya Savaşı… Doğu’da zorlu kış şartları… Osmanlı’nın cephanesi tükenir. Van halkından yardım istenir. Van halkının geçleri askerde olduğu için sevkiyatı 120 çocuk yapmak durumunda kalır. Anasının kuzusu bu 120 çocuk Sarıkamış’a doğru yola çıkar.

Fetih 1453 – 2012 – IMDb:7,3

fetih-1453
Yönetmen: Faruk Aksoy
Fetih 1453 filmi isminden de anlaşılacağı üzere İstanbul’un fethin konu edinmek için yola çıkmış lakin sanırsak yolda bazı sapmalara uğrayarak bir Ulubatlı Hasan filmi olmuştur. Altı milyondan fazla seyirciyi sinemaya çekerek bu alanda istatistik rekorlardan birini kırmıştır ve halihazırda Türkiye’de tüm zamanların seyirci ve hasılat rekorlarında ilk üç içerisindedir.

Kanlı Nigâr – 1981 – IMDb:7,3

kanli-nigar
Yönetmen: Memduh Ün
Osmanlı Dönemi İstanbul’u… Cihanyandı Kanlı Nigâr (Fatma Girik), İstanbul’da bir genelev işletmecisidir ve kendisini bu yola düşürenlerden intikam almak amacındadır.

Yahşi Batı – 2009 – IMDb:7,3

yahsi-bati
Yönetmen: Ömer Faruk Sorak
1881 yılı. Osmanlı elçileri Aziz Efendi(Cem Yılmaz) ve Lemi Bey(Ozan Güven), Amerikan bakanına güzide bir armağanı iletmek için vazifelendirilirler. Böylece Amerika’ya doğru yola çıkan ikili yol boyunca bir çok badire atlatıp Amerika’ya varırlar. Acaba Osmanlı elçileri ”yahşi batı”da vazifelerini ifa edebilecekler mi?

Kalpaklılar – 1959 – IMDb:7,4

kalpaklilar
Yönetmen: Nejat Saydam
Kalpaklılar, Samim Kocagöz’ün resmi belgeler aracılığıyla oluşturduğu eserinden uyarlanan bir bağımsızlık filmidir. İşgal altında bulunan Osmanlı topraklarından Kurtuluş Savaşı’nın bir çok ayağına dek içine alan bir tarihi dönemi aydınlatması bakımından destansı bir kazanım.

Kayıp Armağan – 2010 – IMDb:7,4

kayip-armagan
Yönetmen: Kerem S. Hünal
Osmanlı filmleri listemizin tek animasyon filmi. Japonya ve Osmanlı arasında bir elçilik görevi… Meiji II. Abdülhamid’e elçisi Yamada ile bir hediye gönderir. Yamada, İstanbul’da hediyeyi çaldırınca yeniçeri Orhan ile birlikte hırsızların peşine düşerler.

Çanakkale: Yolun Sonu – 2003 – IMDb:7,5

canakkale-yolun-sonu
Yönetmenler: Kemal Uzun, Serdar Akar
25 Nisan 1915’deki Gelibolu’daki Anzak Koyu direnişi konusunu ele alan bir Çanakkale filmi.

Yatık Emine – 1975 – IMDb:7,5

yatik-emine
Yönetmen: Ömer Kavur
Refik Halit Karay’ın Memleket Hikayeleri’nden uyarlanmış bu film, 1900’lü yıllarda Anadolu’da bir tutucu bir kasabaya sürgün edilen bir kadının kasabalının dışlaması sonucu ölüme itilmesinin hikayesi. Yatık Emine rolünde Necla Nazır’ın performansı takdire şayan.

Gallipoli – Gelibolu – 1981 – IMDb:7,5

gallipoli
Yönetmen: Peter Weir
Ernest Raymond’un Tell England (Anlatın İngiltere’ye) adlı romanından uyarlanmıştır. 20. yüzyılın başları… Frank (Mel Gibson) ve Archy (Mark Lee) Avustralya ‘da bir kısa mesafe koşu yarışması sırasında tanışıp dost olurlar. Archy ve Frank’ın dostlukları Anzak askeri olarak Gelibolu’da savaşın orta yerinde sorgulamalarla devam eder. Osmanlı Filmleri arasında en çok izlenenlerden biridir.

Değirmen – 1986 – IMDb:7,6

degirmen
Yönetmen: Atıf Yılmaz
Değirmen, Reşat Nuri Gültekin’in aynı adlı eserinden senaryolaştırılmıştır. Osmanlı’yı yıkılışa götüren nedenlerin bir kasaba ve kasaba insanları aracılığıyla alagorisinin yapıldığı bir eser. Anadolu’da Sarıpınar adında bir kasabanın kaymakamı Halil Hilmi Bey (Şener Şen) bir bağ evi eğlencesi sırasında meydana gelen ”deprem söylentisi” nedeniyle yaralanır ve gözünü hastanede açar.

Gerçek deprem olmamıştır lakin deprem söylentisi Osmanlı’dan bir heyetin kasabayı teftişine sebebiyet verir. Kasabalı el birliğiyle deprem olmuşçasına kasabayı yıkıp heyeti deprem olduğuna ikna etmeye kalkışır.

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? – 2006 – IMDb:7,6

hacivat-karagoz-neden-olduruldu
Yönetmen: Ezel Akay
Temaşa sanatımızın nadide örneklerinden olan gölge oyununa dayalı Hacivat ve Karagöz’ün 16. yüzyıl Osmanlı’sında ortaya çıkışı ve onların ölümüne neden olan politik taşlamalarının ön planda yer aldığı kültürel niteliklere haiz bir dönem filmi. ”Karagöz oyunu nasıl olur?” sorusunu bugünkü Karagöz temsillerinde bizlere apolitik ve sulu sepken espriler sunanların bize neyi unutturmaya çalıştıklarını görmemiz açısında elzem bir yapım. Haluk Bilginer’i Karagöz performansındaki eşsiz oyunuyla anmamak ne mümkün!

Anjelik Osmanlı Saraylarında – 1967 – IMDb:7,9

anjelik-osmanli-saraylarinda
Yönetmen: Ülkü Erakalın
Anjelik serisi , Anne Golon ve Serge Golon’un yazdığı Fransız seri macera romanlarıdır. Başkahramanının bir kadın -Anjelik- olan bu romanlardan bir çok Anjelik filmi çekilmiştir. Osmanlı saraylarında geçen bu macerada ise Anjelik’i Sevda Ferdağ canlandırmıştır. Osmanlı Filmleri arasında en çok izlenenlerden biridir.

Şekerpare – 1983 – IMDb: 8,1

sekerpare
Yönetmen: Atıf Yılmaz
Bekçi Cumali (İlyas Salman), namuslu ve onurlu davranışlarından dolayı Osmanlı karakollarından sürgün edilen saf ve temiz bir adamcağızdır. Cumali’nin son sürgün yeri Galata Karakolu’nun başkomiseri Ziver (Şener Şen) ise evlatlığının ırzına geçecek kadar onursuz ve iflah olmaz bir rüşvetçidir. Ziver’in evlatlığı kendisinden hamile kalınca Cumali’yi gizlice ve sinsice evlatlığına yamasa da Şekarpare’nin devreye girmesi işlerin rengini değiştirir. Osmanlı Filmleri arasında hiç şüphesiz en çok izlenenlerden birisidir.

Revealing Gallipoli – Çanakkale Geçilemedi – 2005 – IMDb: 8,2

revealing-gallipoli
Yönetmen: Wain Fimeri
TRT’nin Anzak (Avusturalya, Yeni Zellenda) ve Britanya Ülkeleri (İrlanda, Galler) ülke televizyonları ile ortak yapım bir Çanakkale belgeseli filmi. Osmanlı Filmleri arasında da yer almaktadır.

Mihai Viteazul – 1970 – IMDb: 8,4

mihai-viteazul
Yönetmen: Sergiu Nicolaescu
Rumenlerin ulusal kahramanı Mihai Viteazul aracılığıyla 16. Yüzyıl Balkan tarihine ve Osmanlı’sına göz atmak isteyenler için kaynak niteliğinde bir film. Osmanlı Filmleri arasında en sevilenlerden birisidir.

Lawrence of Arabia – Arabistanlı Lawrence – 1962 – IMDb: 8,4

lawrence-of-arabia
Yönetmen: David Lean
Osmanlı dönemi filmleri listesinin ilk ve tek Oscar ödüllü filmi: Oscarlı film: Lawrence of Arabia (Arabistanlı Lawrence). Arapları Osmanlı’ya karşı kışkırtmış onlara devlet vaadinde bulunmuş gerçekliği olan bir İngiliz ajandır, T. E. Lawrence. Türkiye’de sinema gösterimi yasaklanan film ilk defa 1990’da İnterStar televizyonunda yayınlamıştır.

Yedi Dağın Aslanı – 1966 – IMDb: 8,6

yedi-dagin-aslani-aslanlarin-donusu
Yönetmen: Yılmaz Atadeniz
Yılmaz Güney… Osmanlı köylüsü bir oduncunun oğlu -Gökçen (Yılmaz Güney)- babasının Bizans tekfurlarınca katledilmesine şahit olur. Gökçen, intikam ateşiyle büyümeye ve babasının intikamını almaya yeminlidir.

Süt Kardeşler – 1976 – IMDb: 9,0

sut-kardesler
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Şaban (Kemal Sunal) ve Ramazan (Halit Akçatepe) Osmanlı donanmasının bahriye erleridir. Süt Kardeşlerde anlatılan onların maceralarıdır. Osmanlı Filmleri arasında komedi türündeki yapımdır.

Tosun Paşa – 1976 – IMDb: 9,1

tosun-pasa
Yönetmen: Kartal Tibet
Osmanlı Filmleri… 19.Yüzyıl… İskenderiye… Bereketli topraklar: Yeşil Vadi… Birbirine rakip iki sülale: Tellioğulları ile Seferoğulları… Yeşil Vadi’nin hakimiyeti için kapışan bu iki sülalenin kaleyi içten fethetmek için bir yol: İskenderiye beyi olan Daver Bey’in kızı Leyla (Müjde Ar)… Bu iki sülale için Leyla’yı kendilerine gelin almak en büyük amaç haline gelir.

Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı – 1914 – IMDb: 9,3

ayastefanostaki-rus-abidesinin-yikilisi
Yönetmen: Fuat Uzkinay
Osmanlı dönemini anlatan filmler listemizin zirvesinde İMDb’de 9,3 ile en yüksek puanı almasına rağmen varlığı bile net olmayan bir film bulunuyor: Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı. Rusların 93 Harbi’nde Osmanlıya karşı üstünlüğünün göstergesi olan abidenin yıkılması bizzat Osmanlının propaganda amacıyla yani devlet eli marifetiyle o sıralar orduda yedek subay olarak askerliğini yapan Fuat Uzkınay tarafından kameraya alındığı iddia edilmektedir.

İddia deniliyor çünkü Osmanlı Filmleri arasında olan bu yapıma dair net bir delil bulunmamakla birlikte bu konuda kuşku verecek gelişmeler tarihin sayfalarında yer alıyor. Uzunca bir zaman diliminde Türkiye Sineması’nın ilk film kabul edilen ve Türkiye Sineması’nın 100. yılı dahi bu tarihi baz alınarak kutlanılan film yerine daha bilimsel sonuçlar veren Manaki Kardeşler’in 1905 yılında Osmanlı topraklarında çektikleri Büyükanne Despina filmi ön plana çıkmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *